Masa cukrowo-żelatynowa do lepienia ozdób na tort:
1 płaska łyżeczka galaretki
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka glukozy
kilka łyżek przesianego cukru pudru
odrobina mąki ziemniaczanej
ewentualnie barwniki spożywcze
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody.
Studzimy.
Do miseczki wsypujemy glukozę i cukier puder - wlewamy trochę galaretki i zagniatamy tak jak na makaron.
Dobrze i długo wyrabiamy.
Z tak wyrobionego ciasta odrywamy kawałki i cieniutko je rozwałkowujemy - koniecznie podsypująć mąką ziemniaczaną.
Wykrawamy krążki i zwijamy np. w ruloniki nadając kształt płatka róży i w ten sposób formujemy np. różę.
Układamy je delikatnie na papierze i zostawiamy, aż wyschną.
1 płaska łyżeczka galaretki
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka glukozy
kilka łyżek przesianego cukru pudru
odrobina mąki ziemniaczanej
ewentualnie barwniki spożywcze
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody.
Studzimy.
Do miseczki wsypujemy glukozę i cukier puder - wlewamy trochę galaretki i zagniatamy tak jak na makaron.
Dobrze i długo wyrabiamy.
Z tak wyrobionego ciasta odrywamy kawałki i cieniutko je rozwałkowujemy - koniecznie podsypująć mąką ziemniaczaną.
Wykrawamy krążki i zwijamy np. w ruloniki nadając kształt płatka róży i w ten sposób formujemy np. różę.
Układamy je delikatnie na papierze i zostawiamy, aż wyschną.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: