IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Murzynek z dzemem w ciescie
hofi
post 23 Sep 2006, 20:19
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



Ciasto mojego dziecinstwa:

1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru
2 lyzki kakao
2 jajka cale ( bez skorupek ;) )
1 szkl. mleka
2 lyzki dzemu, powidel - ja daje wiecej, ciasto jest wilgotniejsze
3 szkl. maki
2 lyzeczki sody
cymanon, mozna dac gotowa przyprawe piernikowa
dowolna polewa, cukier-puder, bita smietana - do wyboru

Margaryne i cukier rozpuscic, dodac mleko potem jajka i reszte skladnikow, wylozyc na blaszke i piec, sprawdzis patyczkiem czy jest gotwe. Mozna przelozyc czym sie chce, ja przekladam powidlami domowymi i dekoruje bita smetama opruszona kokao. smacznego mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agatka
post 23 Sep 2006, 21:28
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.106
Dołączył: 28-August 06
Skąd: Szmaragdowa Wyspa
Użytkownik nr: 2.215



hofi a jakie powidla czy dzem?
moga bycc kupne czy tylko domowe wchodza w gre?
no i jaki smak

maz jest fanem murzynka i obiecalam ze zrobie jak przyjade, ale przeciez nie bede stad wiozla domowego powidla ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 23 Sep 2006, 21:37
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



CYTAT(Agatka @ 23 Sep 2006, 22:28 ) *
hofi a jakie powidla czy dzem?
moga bycc kupne czy tylko domowe wchodza w gre?
no i jaki smak

maz jest fanem murzynka i obiecalam ze zrobie jak przyjade, ale przeciez nie bede stad wiozla domowego powidla ;)

Kochana Agatko!! Ja daje dzem lub powidla , ale najlepiej kwaskowe, wiec jesli dzem to polecam porzeczka, sliwke, raz dalm nawet mus jablkowy i tez bylo dobre.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agatka
post 23 Sep 2006, 21:45
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.106
Dołączył: 28-August 06
Skąd: Szmaragdowa Wyspa
Użytkownik nr: 2.215



dzieki hofi icon_smile.gif
czyli np dzem cytrynowy moglby byc? bo ten jest najbardziej kwasny z dopuszczalnych smakowo przez mojego polowka

u mnie w domu (tzn w sumie u mamy) murzynkow sie nie pieklo bo tato nie lubil, wiec to dla mnie nowosc
ale za to szarlotki i serniki przetestowane wszystkie jakie sie trafialy icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 23 Sep 2006, 21:59
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



Cytrynowy dzem .......no....no........nigdgy nie probowalam ale mysle ze bedzie dobry. Agatko, mozesz zawsze dodac troszke wiecej cukru do ciasta jak okaze sie za kawaskowaty, ale mysle ze ten dzemik strasznie kwasny nie jest, mozesz tez dodac rodzynki przedtem namoczone.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 24 Sep 2006, 00:10
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.699
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Agatka @ 23 Sep 2006, 22:45 ) *
czyli np dzem cytrynowy moglby byc? bo ten jest najbardziej kwasny z dopuszczalnych smakowo przez mojego polowka

Tak sobie myślę, że lekko gorzkawy dżem pomarańczowy pasowałby doskonale. Imho to świetne połączenie smaków
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sloneczko
post 2 Apr 2007, 17:18
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 531
Dołączył: 14-August 06
Użytkownik nr: 2.123



Znam to ciasto, szybkie i pyszne :D daje mniej maki i 4 lyzki dzemu. I nie dodaje cynamonu tylko przyprawe do piernika
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sapphire
post 18 Apr 2009, 14:58
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 648
Dołączył: 1-April 09
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 14.959



Ja daję tylko pół szklanki mleka i za to więcej dzemu - pół szklanki lub więcej.
Nie dodaję za to przypraw.

Ciacho szybkie i pyszne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 27 Aug 2009, 23:14
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Wlałam właśnie do foremki, dodałam cały mały słoiczek dżemu agrestowego
nie dawałam cynamonu, by murzyn nie był zbyt zimowy,
za to wlałam kilka łyżek rumu bo ciasto pojedzie z panami na zlot klanu fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
inula
post 28 Aug 2009, 07:31
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.086
Dołączył: 4-November 08
Skąd: Goleniów
Użytkownik nr: 12.086



Ja uwielbiam murzynka. Przepis dostałam kiedyś od swojej babci (inny niż podany przez hofi). Na początku piekłam, a babciny i tak był o niebo lepszy. Od słowa do słowa okazało się, że babcia podając mi przepis (z pamięci) zapomniała wspomnieć o powidłach śliwkowych rofl.gif Żadne dżemy, tylko i wyłącznie powidła śliwkowe - one właśnie nadają ciastu wilgotność i smaczek lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 28 Aug 2009, 14:41
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Rewelacja, wyszedł smaczniejszy niż klasyczny Murzynek, puchaty, pachnący mniam,
a Murzyna zawsze musiałam dopiekać bo ciągle był surowy, a tu super, okroiłam brzeżki i zjadłam lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 1 Sep 2009, 14:24
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Znów robię tego murzynka, tym razem dla kolegi lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
inga_xx
post 1 Sep 2009, 18:41
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.500
Dołączył: 19-May 07
Skąd: Łódź / Warszawa
Użytkownik nr: 4.086



tez mnie naszlo.
i teraz z czym: dzem truskawkowo-rabarbarowy, konfitura figowa (wolalbym nie, bo za droga icon_smile.gif), powidla sliwkowe b.geste czy dzem jagodowy ? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vanilia_sky
post 2 Sep 2009, 18:52
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 38
Dołączył: 28-March 09
Użytkownik nr: 14.868



CYTAT(inga_xx @ 1 Sep 2009, 19:41 ) *
tez mnie naszlo.
i teraz z czym: dzem truskawkowo-rabarbarowy, konfitura figowa (wolalbym nie, bo za droga icon_smile.gif), powidla sliwkowe b.geste czy dzem jagodowy ? gruebel_2.gif

powidła sliwkowe! hmmm... uwielbiam! Jak robie murzynek przekładam go zazwyczaj powidełkami domowymi:) lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 9 Sep 2009, 16:17
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.486
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



robiłam jakiś czas temu i zapomniałam napisać ,że łatwe tanie ciasto i bardzo smaczne
ja zamiast margaryny dałam olej, a dżemu -powidła śliwkowe dałam 5 łyżek - zdjęcie ciut ciemne ,ale i tak widać jakie puszyste
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwonka_sz
post 9 Sep 2009, 18:26
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 315
Dołączył: 27-August 08
Skąd: okolice Wrocławia
Użytkownik nr: 10.544



Pięknie wygląda! Uwielbiam murzynki lecker.gif lecker.gif lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 20 Nov 2010, 20:54
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



Wracam po latach do jednego z moich ukochanych murzynków. Własnie siedzi w piekarniku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eve.eire
post 29 Jul 2011, 10:42
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Upiekłam. Zamiast dżemu dałam rozdrobnionego banana.
Pycha!
Polewa nie zastygła i ciasto znikło!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
lena7900
post 29 Jul 2011, 16:15
Post #19


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.297
Dołączył: 5-May 10
Skąd: woj. Lubelskie
Użytkownik nr: 21.647



Och jak ja go dawno nie piekłam,trzeba jutro zrobić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st January 2020 - 06:20