Indyk ala kaczka

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
INDYK ALA KACZKA
47.jpg

Składniki:
Ok. 1 kg uda indyczego
1 pęczek natki pietruszki
2 jabłka
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz, cukier

Natkę pietruszki siekamy niezbyt drobno. Jabłka ucieramy na grubych okach i mieszamy z pietruszką. Dodajemy łyżkę soli, dużą łyżkę cukru, pół łyżeczki pieprzu i ocet. W tej mieszance obtaczamy umyte i osuszone udo indycze, przykrywamy i umieszczamy na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie przestawiamy naczynie z mięsem do piekarnika i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st C.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dzieki za przepis: we Wloszech nigdy nie moge kupic kaczki, a indyka zawsze. Chetnie skorzystam.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Niesamowity!!!!! Dzieki serdeczne!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Troche zmodyfikowalam - dodalam miod, brandy i cytryne
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Cnv0201.jpg
    Cnv0201.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Cnv0202.jpg
    Cnv0202.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 0

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Czy mięsko w czasie pieczenia ma być cały czas zakryte?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
rzeczywiscie w smaku zupelnie jak kaczka
icon_biggrin.gif

mi smakowalo, moze bez ochow i achow, ale dobre
icon_smile.gif
rodzicom raczej nie podeszlo, ale oni za kaczka nigdy nie przepadali.

CYTATCzy mięsko w czasie pieczenia ma być cały czas zakryte?
ja tak wlasnie zrobilam
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Bardzo smaczne mięso mi wyszło,wielkie dzięki za przepis.
Modyfikacje ściągnęłam od Elki i jej też dziękuję
icon_lol.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Hazo - już dłuższy czas nikt nie odpowiedział na Twoje pytanie. Przyglądałam się tym zdjęciom nawet przez lupę i nadal nie wiem, czy jest ze skórą, czy bez. Co postanowiłaś? Bardzo chciałabym zrobić tę kaczkę z indyka w najbliższy weekend, A Twoje pytanie na pewno nie było pozbawione sensu. Cokolwiek postanowisz, napisz o tym, bardzo proszę.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Janko
icon_smile.gif

Kosci nie wybieram, skore zdejmuje albo nie, zalezy od tego, jaki ten udziec jest - jak wielki, to zwykle bywa skora gruba, wiec te zdejmuje, jak taki na 0,6-0,8 kg z koscia - to zwykle zostawiam, ale orientuje sie po wygladzie
icon_smile.gif
bo ten ze skora jest troche bardziej soczysty
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Hazo wie że wyjęłam tylko kość ,a przy nacieraniu wpychałam jabłka z pietruszką pod skórę.

Na drugi raz ściągnę skórę,bo ja jej i tak nie jem.
Do jabłek dodałam trochę miodu,brandy i cytrynę-octu i cukru już nie dawałam.

 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Seniorko, zrobiłam ze skórą. Nacięłam ją podobnie jak nacina się skórę na kaczych piersiach.
Mnie tak zrobiony indyk nie zachwycił, więc powtórki nie będzie. Wolę inny przepis na danie z udźca indyka wypróbowany przeze mnie już trzykrotnie.

PS. A kaczkę wolę prawdziwą!
mruga.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Nie odnosze sie do tego dania jako zamiany kaczki. Dla mnie to dwa absolutnie inne rodzaje miesa.

Polaczenie pietruszki z jablkami jest dla mnie tutaj wspaniale
icon_smile.gif
A gusta rozne sa - ktos lubi tygrysy, a ktos ptaki wysoko w niebie
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję hazo za namiar na przepis z udżca indyka. Teraz tylko wycieczka do sklepu i w weekend będę miała doskonały obiad.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście nie trzymałam tego udżca przez pół tygodnia. Zrobiłam go następnego dnia według tego przepisu hazo. Wszystko miałam w domu, smaki moje, wyborne danie. Najwięcej kłopotów miałam z bawarską musztardą. W końcu ktoś mi ją kupił na Żoliborzu, czyli na drugim końcu Warszawy. Żeby się długo nie rozwodzić, zrobiłam nawet gnocchi, ale jako jarzynę dałam (jak na zdjęciu) ogórek kiszony, smaczny i oszczędzajacy czas. Dzięki
anbetung.gif
za przepis, na pewno do powtórki. Dobrej nocy.
wink.gif