Tagliatelle z kremem łososiowym

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Kiedyś znalazłam, wypróbowałam, jest dobre, więc sie dzielę
icon_smile.gif


Przepis zaczerpnięty z pl.rec.kuchnia
Autor: Lia
Link

Tagliatelle z kremem łososiowym
(4 porcje)

- 500 g makaronu
- 30g masła
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 250 ml smietany
- pol szklanki białego wytrwanego wina
- 2 łyzki posiekanegokoperku
- 2 małe ogóreczki
- 150 g wedzonego łososia pokrajanego w paski

* makaron ugotowac al dente
* roztopiuc masło na patelni, dodac cebule i podsmazyc do zmiekniecie i
zezłocenia
*dolac smietan ei wino, wsypac koperek, gotowac 4 minutki, odstawic w ciepłe
miejsce
* obrac ogórki
* odcedzis makaron, i zpowrotem wrzucic do garnka
*wymieszac z sosem, ogórkiem (pokrajanym na cieniutkieplasterki, takie prawe
przejrzyste) i łososiem
* posypac swiezo zmielonym czarnym pieprzem
* n atalerzu mozn aozdobic oorkiem i koperkiem


Smacznego
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Coś bardzo podobnego wymodziłam dziś na obiad, tylko dodałam jeszcze pociętą w julienne cukinię i duuużo soku z cytryny. Na oliwie poddusiłam posiekaną cebulę z czosnkiem, dodałam cukinię, krótko poddusiłam, dodałam jednego sporego ogórka pociętego w julienne, wędzonego łososia pokrojonego w kostkę, sok z cytryny i kilka łyżek śmietany, zagotowałam, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i garścią posiekanego koperku. Sos wymieszałam z ugotowanym makaronem (małe świderki). Na talerzach posypałam całość pokrojonym w kosteczkę świeżym ogórkiem.
Bardzo szybki, sycący i smaczny obiad.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: