Lasagna

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Obawiam sie, ze powtorze przepis, ale kilka osob prosilo o "moj" sposob na te doskonala potrawe. W moim domu szczegolnie "odzywa" ona jesienia
icon_biggrin.gif



1 opakowanie swiezego lub suchego (niewymagajacego gotowania) lasagne

Sos miesno- warzywny:
750g miesa mielonego wolowego
2 lyzka oliwy z oliwek
1 ogromna cebula, dobrze posiekana,
2 lodygi selera, rowniez posiekane
1 marchew w kostke
1/2 kg pomidorow, moga byc w puszce
4 suszone pomidory (namoczone w goracej wodzie z lyzka octu)
1 lyzka pasty pomidorowej
1 lyzka ziol (dodaje suszona mieszane ziol wloskich)
1 lyzeczke cukru
1 szklanka rosolu wolowego
sol, pieprz swiezo mielony

Sos beszamelowy:
60g masla
4-5 lyzek maki
3 szklanki mleka (500ml)
tarta galka muszkatolowa

Starty ser. Uzywam Vintage Cheddar.

W lyzce oliwy smaze partiami mielone mieso (az zbrazowieje). Przekladam do naczynia. Na pozostalej oliwie podsmazam cebulke, dodaje seler i marchewke. Gdy zmiekna dodaje mieso, mieszam dokladnie. Wkladam pomidory, paste, ziola, cukier, zalewam rosolem wolowym. Zagotowuje, zmniejszam ogien, przykrywam i dusze ok 2 godzin. Doprawiam sola i pieprzem.


Sos miesny przygotowuje zwykle wczesniej (nawet poprzedniego dnia).
W garnku stapiam maslo, dodaje make ...przygotowuje jasna zasmazke. Garnek zdejmuje z ognia i stopniowo wlewam mleko, ciagle mieszajac! Dodaje odrobine galki muszkatolowej. Znow podgrzewam, az sos sie zagotuje i zgestenieje. Zmniejszam ogien i gotuje jeszcz kilka minut.

1/3 sosu miesnego wykladam na dno zaroodpornego naczynia. Przykrywam platami lasagne, zalewam 1/3 beszamelu. Powtarzam jeszcze dwa razy. Na wierzchu posypuje tartym Cheddar.

Zapiekam pol godziny w nagrzanym do 180 stopni piecu. Podaje z zielona salata z rukoli, romaine lettuce, watercerss (rukiew wodna?).
 

Załączniki

  • lasagne.jpg
    lasagne.jpg
    59.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ciesze sie...rob i powiedz co myslisz...
pasta pomidorowa to zwyczajne puree pomidorowe...ale moze byc tomaten-basilikum....jesli masz dobre, soczyste i dojrzale pomidory mozesz te paste nawet pominac.

W moim lasagna ostatnia wartwe platow przykrywa bechamel i ser...wiec nie ma nawet mowy o wysychaniu!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Za pozwoleniem mojego synka wklejam "schemat" lasagna
icon_wink.gif
..jest to czesc projektu, ktory przygotowal z FT (Food Technology) a tematem zadania bylo:" Moja ulubiona potrawa..."

Moze sie przyda
icon_wink.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wczoraj robiłam, wspaniała, zmieniłam troszkę proporcje na korzyść warzyw i część mięsa zastąpiłam piersią kurczaka. Bardzo sycąca, nas tylko dwoje i została porcja do odgrzania na dzisiejszy obiad. Dziękuję za pyszny przepis
cvety.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
To ja sie baaardzo ciesze! Dziekuje Izoldo!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Uwielbiamy lasagne. Kilka raz kupowalismy gotowa a potem nauczylam sie i robie sama. I uwazam, ze to jedno z prostszych dan
icon_smile.gif

Do sosu miesnego dodaje jeszcze pol szklanki wina czewronego, nie daje natomiast suszonych pomidorow. Duzo oregano i bazylii.

Do bechamelowego mozna dodac troche sera startego i wtedy nie ma potrzeby przekladac kazdej kolejnej warstwy serem.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Eve.eire @ 27 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=630425Uwielbiamy lasagne. Kilka raz kupowalismy gotowa a potem nauczylam sie i robie sama. I uwazam, ze to jedno z prostszych dan
icon_smile.gif

Do sosu miesnego dodaje jeszcze pol szklanki wina czewronego, nie daje natomiast suszonych pomidorow. Duzo oregano i bazylii.

Do bechamelowego mozna dodac troche sera startego i wtedy nie ma potrzeby przekladac kazdej kolejnej warstwy serem.
Wolę podgotować makaron na lasagne (nawet jak na opakowaniu stoi, że nie trzeba ) i okropnie nie lubie beszamela.
Stad niekiedy mam problem z górną warstwą makaronu - zeby ser sie nie spalil posypuję nim górę 10-15 minut przed końcem zapiekania.
 

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Lasagne dopiero od niedawna gości w mojej kuchni, ale z miejsca stało się ulubionym przysmakiem mojego męża. A robi je moja córka
daumen.gif
Pierwsze nie bardzo wyszło, miejscami za twardy makaron i beszamel okropny. Następne robiła już zamiast z beszamelem, ze zwyczajnym mlekiem...i było zdecydowanie lepsze. Dzisiaj robi kolejne....
lecker.gif
Ponieważ przepis Tatter bardzo mi się spodobał....za następne wezmę się ja
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Tatter bardzo ciekawy przepis i świetna instrukcja
daumen.gif

Mój przepis na sos czerwony jest nieco inny, po prostu nie dodaję selera naciowego ani marchewki, ale to świetny dodatek. Ja robię sos może podobny do sosu do spagetti, ale bardziej nieco gęściejszy.
Sos beszamelowy jest natomiast sztuką, zamin osiągnęłam właściwą jego konsystencję i w związku z tym zapach i smak to trochę minęło.
Co do sera używam zotarelli i ementalera:)
icon_smile.gif



Uwielbiam lasagne, jest świetne również na drugi dzień.
Tatter skorzystam z Twojego przepisu, ciekawi mnie właśnie smak z marchewką i selerem naciowym mmmm...
icon_wink.gif

Warstwy przekładam tak jak Ty
icon_mrgreen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Ja robię lasagne od lat, na początku bywało rożnie, ale jest to jedno z naszych ulubionych dań. Kiedyś robiłam tylko wegetariańskie- świetne były do tego mrożone warzywa, np. paprykarz + pieczarki, marchewka itp.
Teraz też do mięsa dodaję mrożonkę, jest więcej sosu i danie jest lżejsze. I przekonałam się, że potrawa jest dużo lepsza, kiedy gotowe danie postoi nawet kilka godzin przed pieczeniem. Wtedy można też nieco krócej zapiekać
icon_smile.gif
 

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Zrobiłam Tatter, dziękuję za przepis
icon_lol.gif
Wyszło super, dostałam nawet brawa od córki, która najpierw, podczas przyrządzania marudziła
baa.gif
a potem zjadła dokładkę i stwierdziła, że lepsze od tych, które dotychczas robiła.
lecker.gif
Nie dodałam tylko tych suszonych pomidorków(nie miałam). Beszamel też, nie powiem, wyszedł mi niezły
icon_wink.gif