- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Obawiam sie, ze powtorze przepis, ale kilka osob prosilo o "moj" sposob na te doskonala potrawe. W moim domu szczegolnie "odzywa" ona jesienia
1 opakowanie swiezego lub suchego (niewymagajacego gotowania) lasagne
Sos miesno- warzywny:
750g miesa mielonego wolowego
2 lyzka oliwy z oliwek
1 ogromna cebula, dobrze posiekana,
2 lodygi selera, rowniez posiekane
1 marchew w kostke
1/2 kg pomidorow, moga byc w puszce
4 suszone pomidory (namoczone w goracej wodzie z lyzka octu)
1 lyzka pasty pomidorowej
1 lyzka ziol (dodaje suszona mieszane ziol wloskich)
1 lyzeczke cukru
1 szklanka rosolu wolowego
sol, pieprz swiezo mielony
Sos beszamelowy:
60g masla
4-5 lyzek maki
3 szklanki mleka (500ml)
tarta galka muszkatolowa
Starty ser. Uzywam Vintage Cheddar.
W lyzce oliwy smaze partiami mielone mieso (az zbrazowieje). Przekladam do naczynia. Na pozostalej oliwie podsmazam cebulke, dodaje seler i marchewke. Gdy zmiekna dodaje mieso, mieszam dokladnie. Wkladam pomidory, paste, ziola, cukier, zalewam rosolem wolowym. Zagotowuje, zmniejszam ogien, przykrywam i dusze ok 2 godzin. Doprawiam sola i pieprzem.
Sos miesny przygotowuje zwykle wczesniej (nawet poprzedniego dnia).
W garnku stapiam maslo, dodaje make ...przygotowuje jasna zasmazke. Garnek zdejmuje z ognia i stopniowo wlewam mleko, ciagle mieszajac! Dodaje odrobine galki muszkatolowej. Znow podgrzewam, az sos sie zagotuje i zgestenieje. Zmniejszam ogien i gotuje jeszcz kilka minut.
1/3 sosu miesnego wykladam na dno zaroodpornego naczynia. Przykrywam platami lasagne, zalewam 1/3 beszamelu. Powtarzam jeszcze dwa razy. Na wierzchu posypuje tartym Cheddar.
Zapiekam pol godziny w nagrzanym do 180 stopni piecu. Podaje z zielona salata z rukoli, romaine lettuce, watercerss (rukiew wodna?).

1 opakowanie swiezego lub suchego (niewymagajacego gotowania) lasagne
Sos miesno- warzywny:
750g miesa mielonego wolowego
2 lyzka oliwy z oliwek
1 ogromna cebula, dobrze posiekana,
2 lodygi selera, rowniez posiekane
1 marchew w kostke
1/2 kg pomidorow, moga byc w puszce
4 suszone pomidory (namoczone w goracej wodzie z lyzka octu)
1 lyzka pasty pomidorowej
1 lyzka ziol (dodaje suszona mieszane ziol wloskich)
1 lyzeczke cukru
1 szklanka rosolu wolowego
sol, pieprz swiezo mielony
Sos beszamelowy:
60g masla
4-5 lyzek maki
3 szklanki mleka (500ml)
tarta galka muszkatolowa
Starty ser. Uzywam Vintage Cheddar.
W lyzce oliwy smaze partiami mielone mieso (az zbrazowieje). Przekladam do naczynia. Na pozostalej oliwie podsmazam cebulke, dodaje seler i marchewke. Gdy zmiekna dodaje mieso, mieszam dokladnie. Wkladam pomidory, paste, ziola, cukier, zalewam rosolem wolowym. Zagotowuje, zmniejszam ogien, przykrywam i dusze ok 2 godzin. Doprawiam sola i pieprzem.
Sos miesny przygotowuje zwykle wczesniej (nawet poprzedniego dnia).
W garnku stapiam maslo, dodaje make ...przygotowuje jasna zasmazke. Garnek zdejmuje z ognia i stopniowo wlewam mleko, ciagle mieszajac! Dodaje odrobine galki muszkatolowej. Znow podgrzewam, az sos sie zagotuje i zgestenieje. Zmniejszam ogien i gotuje jeszcz kilka minut.
1/3 sosu miesnego wykladam na dno zaroodpornego naczynia. Przykrywam platami lasagne, zalewam 1/3 beszamelu. Powtarzam jeszcze dwa razy. Na wierzchu posypuje tartym Cheddar.
Zapiekam pol godziny w nagrzanym do 180 stopni piecu. Podaje z zielona salata z rukoli, romaine lettuce, watercerss (rukiew wodna?).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: