IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Chlebki naan z czosnkiem, swieza kolendra i czarnuszka
AgusiaH
post 6 Oct 2006, 13:12
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Wiem, ze sporo na tym forum przepisow na naan, ale dobrego nigdy za wiele ;) , a to sa moje absolutnie ulubione. Zadne sklepowe sie do nich nie umywaja. Doskonaly dodatek do hinduskich potraw. Sprawdza sie tez swietnie z dipami.



2 lyzeczki suszonych drozdzy
4 lyzki cieplego mleka
2 lyzeczki cukru
450g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
2/3 szkl mleka
2/3 szkl jogurtu naturalnego
1 jajko, lekko roztrzepane
2 lyzki stopionego masla ghee (lub zwyklego stopionego masla)

2 duze zabki drobno posiekanego czosnku
posiekana natka kolendry i czarnuszka do posypania chlebkow

Wyrobic wszystkie skladniki chlebkow (oprocz kolendry, czosnku i czarnuszki) w maszynie do chleba na programie Dough. Zostawic w maszynie do konca programu do wyrosniecia (az ciasto podwoi swoja objetosc). Nagrzac piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Podzielic ciasto na 8 czesci. Kazda z nich walkowac w owal (a wlasciwie klasycznie ma to przypominac podluzny przekroj jajka - z jednego konca bardziej spiczaste, a z drugiego bardziej zaokraglone). Ulozyc na natluszczonej blasze. Posypac natka kolendry, czosnkiem i czarnuszka. Piec przez ok. 10-12 min.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Boshka
post 16 Nov 2006, 16:20
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.400
Dołączył: 23-August 06
Skąd: Londyn
Użytkownik nr: 2.183



Agusiu, chcialabym sprobowac twoje chlebki nan w ten weekend, ale mam pytanie: czy ty po rozwalkowaniu dajesz je od razu do pieca, czy czekasz az troche sie napusza?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 16 Nov 2006, 19:38
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Nie trzeba specjalnie czekac. icon_smile.gif

Walkowanie i przygotowanie do pieczenia pare minut trwa i to wystarczy. To maja byc przeciez plaskie chlebki, zreszta rosna troszke w piekarniku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
agal
post 13 Oct 2007, 14:23
Post #4





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 15
Dołączył: 24-August 07
Użytkownik nr: 5.147



tak tylko dodam, bo juz przetestowałam przepis, że ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Włożone do piekarnika pięknie wyrośnie, powstaną na nim niesamowite bulwy. Ponieważ wychodzi w sumie chrupiący placek ja włożyłam jeden na drugi i wsadziłam w torbę foliową.
Podsumowując: smakował prawie dokładnie jak z pieca tandoor.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnnaB.
post 15 Feb 2009, 11:37
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 362
Dołączył: 13-March 08
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 8.144



No taki przepis wykopałam do wypróbowania. Czy ktoś ma sugestie, jak mogą go zrobić nie-maszyniści?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th July 2020 - 05:19