IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Murzynek, mokry i bez ubijania jajek :)
dziunia
post 12 Oct 2006, 14:32
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Podgrzać w garnku do zagotowania i rozpuszczenia:


25 dkg masła
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczyptę soli


Odstawić do ostudzenia.


Dodać do masy:


4 jajka
2 szklanki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate


Dobrze wymieszać bez ubijania,wlać do formy natłuszczonej i wysypanej krupczatką,wstawić do
wcześniej nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut w 160 stopniach.Sprawdzić
patyczkiem czy upieczone,jak nie to dopiekać ok.10 minut.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicjanka
post 12 Oct 2006, 14:34
Post #2


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.627
Dołączył: 28-June 06
Skąd: z daleka
Użytkownik nr: 1.939



Oooo! Właśnie taki robi moja mama, szybki i prosty, a wychodzi mniam, mniam icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GosiaM
post 14 Oct 2006, 13:54
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.267
Dołączył: 23-March 05
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Użytkownik nr: 436



Dziuniu, czy robisz do niego jąkąś polewę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 14 Oct 2006, 13:58
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Moja mama piekła kiedyś dawno murzynek podobny do tego tylko dodawała jeszcze dżem do tej masy rozpuszczanej. Ma może ktos ten przepis?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alicjanka
post 4 Nov 2006, 16:57
Post #5


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.627
Dołączył: 28-June 06
Skąd: z daleka
Użytkownik nr: 1.939



Upieczony icon_lol.gif Zaraz zrobię kawę i zjem spory kawałek.
Do ciasta dałam trochę jabłek pokrojonych w kostkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 6 Nov 2006, 16:47
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



CYTAT(Pysia @ 14 Oct 2006, 13:58 ) *
Moja mama piekła kiedyś dawno murzynek podobny do tego tylko dodawała jeszcze dżem do tej masy rozpuszczanej. Ma może ktos ten przepis?

No ja mam, wklepalam go kiedys http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16097

To ten przepis??? Jak nie ten to tez mozesz upiec, bo dobry jest, mozna go powidlami przelozyc, albo bita smietana (wole powidla icon_smile.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nesia
post 6 Nov 2006, 19:38
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 640
Dołączył: 22-June 05
Użytkownik nr: 587



Ja dzisiaj zrobilam to ciasto icon_mrgreen.gif ..odlalam pol szklanki tej masy kakaowej i zostawilam, potem po upieczeniu murzynka poklulam go patyczkiem i polalam pozostawiona masa......mniam mniam.gif

Baaardzo sympatyczny , szybki i prosty przepis daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
inga_xx
post 8 Nov 2007, 18:41
Post #8


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.500
Dołączył: 19-May 07
Skąd: Łódź / Warszawa
Użytkownik nr: 4.086



Musze jakies ciacho szybko "ukrecic" i pomyslalam o tym murzynku. Tylko krupczatki nie mam. icon_sad.gif Czy zwykla maka szymanowska przejdzie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kinga00
post 8 Nov 2007, 21:22
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 363
Dołączył: 26-February 07
Skąd: Łódź
Użytkownik nr: 3.322



ja jestem ignorantką w sprawach mąk i rozne stosuję, tj wymiennie szymanowską z krupczatką, a czasem się nawet tortowa trafi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 8 Nov 2007, 23:32
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Pewnie juz za późno ale zwykła mąka może być jak najbardziej tu użyta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
inga_xx
post 8 Nov 2007, 23:35
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.500
Dołączył: 19-May 07
Skąd: Łódź / Warszawa
Użytkownik nr: 4.086



teraz juz wiem, ze moze byc zwykla maka ;) bo ciasto upieczone, pieknie wyroslo i czeka na degustacje. mam nadzieje, ze poczeka do jutra ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tillandsja
post 9 Nov 2007, 21:42
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



znam ten przepis, nawet go TU zamiescilam (jak widac proporcje sa o polowe mniejsze icon_wink.gif), ja pieklam go tez ze zwyklej maki, tzn tortowej, bo ta mam najczesciej w domu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 10 Nov 2007, 16:40
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.418
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Till, jednak różni się ilością wody, mąki i masz sodę zamiast proszku icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olasz
post 16 May 2011, 23:45
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.260
Dołączył: 2-December 07
Użytkownik nr: 6.533



Dziuniu, dziękuję za przepis. Już raz go robiłam, pół szklanki tej rozpuszczonej masy zostawiłam na polewę, był jak od babci icon_smile.gif
Właśnie skończyłam podejście nr 2 robić, będę nim kogoś przekupywać icon_smile.gif
aaaa, zauważyłam, że ładniejszy urósł teraz, piekarnik nagrzałam do 180, a jak włożyłam ciasto to skręciłam do 160-170.
Dziękuję za przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MarthaB
post 17 May 2011, 16:45
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.440
Dołączył: 9-April 09
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 15.159



zapisuję, drukuję, niedługo wypróbuję :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 29 Jul 2012, 11:09
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.180
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Ciasto świetne na minimufinki. Wierzch zanurzałam w ganache o smaku wiśni z kieliszkiem kirszu. Piekłam 160* 17 minut. Wyszło mi 55 sztuk.
Załączony plik  IMG_0883.JPG ( 39.87K ) Suma pobrań: 4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 3 Aug 2012, 20:09
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.189
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Podnoszę, żeby nie zaginął, tak się do niego przymierzam i przymierzam, że wreszcie go pewnie zrobię.
Nigdy nie piekłam murzynka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olkenik
post 3 Aug 2012, 20:50
Post #18


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



Ja też upiekłam w formie muffinek i wyszły pyyszne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 4 Mar 2014, 17:56
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.189
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Tego murzynka upiekłam na niedzielę. Pyszny był lecker.gif Zdecydowanie wchodzi do repertuaru moich domowych ciast icon_mrgreen.gif

Dziuniu dziękuję za przepis cvety.gif

Załączony plik  _s0.zmniejszacz.pl_murzynek_zmniejszacz_pl_407318.jpg ( 120.01K ) Suma pobrań: 5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
h-elen
post 11 Mar 2014, 19:09
Post #20


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.965
Dołączył: 16-February 08
Skąd: półn.-zach.
Użytkownik nr: 7.687



Wiele lat temu piekłam z podobnego przepisu. Odlewałam trochę kakaowej masy do polania ciasta. Tym razem zrobiłam zgodnie z dziuniowym przepisem i przyozdobiłam bitą śmietaną.

Załączony plik  P1020899.JPG ( 207.79K ) Suma pobrań: 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th September 2019 - 15:37