- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Zdjęcia, jak zwykle, nie rewelacyjne. Nie mam przekroju bo dopiero jutro będzie krojony
Biszkopt robiłam z przepisu Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252. Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel czerwony
Ciasto nabrało lekko różowego kolorku i fajnego smaku. Piekłam w dużej tortownicy 28 cm i biszkopt nadał się tylko do przekrojenia na dwa. Najlpesze że można sprawdzać patyczkiem czy upieczony, a i tak nie opadnie
Upiekłam dwa, przekroiłam, w sumie miałam cztery
I Masa brzoskwiniowa:
Puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła (ja dałam 1 masło i 1/2 margaryny)
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowy (lub 1 rodzinny
)
Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budynie rozrobić w 1 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się soku i ponownie zagotować. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Masy wychodzi bardzo dużo. Z powodzeniem wystarcza na przełożenie 4 biszkoptów.
II Masa:
150 g mleka skondensowanego z tubki
150 g masła lub margaryny
2-3 łyżki kakao
Tłuszcz utrzeć, dodać mleko i kakao.
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (mi wystarczyło 400 g)
Tort przełożyłam:
biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa - biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa........biszkopt
W sumie 3 razy przełożyłam. Każdy biszkopt nasączyłam wodą z cytryną.
Dekorowałam białym gotowym kremem do tortów. Cały tort nim obsmarowałam, górę dodatkowo pozostałą kakaową masą (zrobiłam jakby "fale"
.Boki tortu obsypałam...kakao dla dzieci

Biszkopt robiłam z przepisu Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252. Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel czerwony

I Masa brzoskwiniowa:
Puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła (ja dałam 1 masło i 1/2 margaryny)
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowy (lub 1 rodzinny

Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budynie rozrobić w 1 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się soku i ponownie zagotować. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Masy wychodzi bardzo dużo. Z powodzeniem wystarcza na przełożenie 4 biszkoptów.
II Masa:
150 g mleka skondensowanego z tubki
150 g masła lub margaryny
2-3 łyżki kakao
Tłuszcz utrzeć, dodać mleko i kakao.
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (mi wystarczyło 400 g)
Tort przełożyłam:
biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa - biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa........biszkopt

W sumie 3 razy przełożyłam. Każdy biszkopt nasączyłam wodą z cytryną.
Dekorowałam białym gotowym kremem do tortów. Cały tort nim obsmarowałam, górę dodatkowo pozostałą kakaową masą (zrobiłam jakby "fale"