Mój tort brzoskwiniowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zdjęcia, jak zwykle, nie rewelacyjne. Nie mam przekroju bo dopiero jutro będzie krojony
icon_rolleyes.gif


0704f0ae7e88da97m.jpg


8d76f4fb69d66533m.jpg


214eff1b35733e20m.jpg


Biszkopt robiłam z przepisu Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252. Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel czerwony
icon_lol.gif
Ciasto nabrało lekko różowego kolorku i fajnego smaku. Piekłam w dużej tortownicy 28 cm i biszkopt nadał się tylko do przekrojenia na dwa. Najlpesze że można sprawdzać patyczkiem czy upieczony, a i tak nie opadnie
icon_mrgreen.gif
Upiekłam dwa, przekroiłam, w sumie miałam cztery
icon_lol.gif


I Masa brzoskwiniowa:
Puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła (ja dałam 1 masło i 1/2 margaryny)
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowy (lub 1 rodzinny
icon_wink.gif
)

Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budynie rozrobić w 1 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się soku i ponownie zagotować. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Masy wychodzi bardzo dużo. Z powodzeniem wystarcza na przełożenie 4 biszkoptów.

II Masa:
150 g mleka skondensowanego z tubki
150 g masła lub margaryny
2-3 łyżki kakao

Tłuszcz utrzeć, dodać mleko i kakao.

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki (mi wystarczyło 400 g)

Tort przełożyłam:
biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa - biszkopt - dżem - masa brzoskwiniowa - masa kakaowa........biszkopt
icon_razz.gif


W sumie 3 razy przełożyłam. Każdy biszkopt nasączyłam wodą z cytryną.

Dekorowałam białym gotowym kremem do tortów. Cały tort nim obsmarowałam, górę dodatkowo pozostałą kakaową masą (zrobiłam jakby "fale").Boki tortu obsypałam...kakao dla dzieci
icon_mrgreen.gif
 

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Intrygujący jest ten różowy kolor
fiesgrins.gif
. Poczekam na fotki.
Mnie za 2 tygodnie czeka pieczenie konika. Z wierzchu czekolada, a w środku róż
icon_question.gif
Brzmi morderczo
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Tak jak mówiłam, dziś mogę już wkleić zdjęcie środka
icon_mrgreen.gif


e8d5b348c1b263bbm.jpg


Tort fajny w smaku, nie za słodki, w sam raz
icon_rolleyes.gif
Góra na zdjęciu troszkę popsuta, ale to skutek przewożenia samochodem
icon_wink.gif
A różowy kolor biszkoptu troszkę się zmienił. Przed nasączeniem i bez masy był fajny, teraz bardziej przypomina zwykły biszkopt.

Tu podaję link do powiększonej fotki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e8d5b348c1b263bb.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy