Kurczak, pieczony w dyni

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Kurczak, pieczony w dyni
Za idee tego dania dziekuje swej przyjaciolce Natalii, obecnie mieszkajacej w Mauretanii
anbetung.gif


1 dynia o wadze 4,5-5 kg
12 dowolnych kawalkow kurczaka
200 g suszonej sliwek
200 g suszonych moreli
2 kwasne jablka
50 gram masla
2 lyzki miodu
duza garsc soli
dowolna przyprawa do kurczaka

Z dyni zdjac gore, wybrac wnetrze. Mocno natarc sola scianki dyni od srodka. Odstawic. Kurczaka doprawic, sliwki i morele zalac wrzatkiem. Kurczaka lekko obsmazyc w masle, podem dodac namoczone owoce, jeszcze chwile poddusic. Wnetrze dyni nasmarowac miodem, wypelnic nadzieniem, dodac jablka pokrojone w cwiartki. Dynie w blaszce z woda piec okolo 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Kurczaka podawac wraz z kawalkiem dyni.
Smacznego
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Cnv0118.jpg
    Cnv0118.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Cnv0119.jpg
    Cnv0119.jpg
    59.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Cnv0120.jpg
    Cnv0120.jpg
    59.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Świetny pomysł, ale czy ta skórka z dyni jest też zjadliwa?