Blok czekoladowy

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
Blok czekoladowy

0,6 kg roznych okruchow (w moim przypadku - rozne biszkopty, takze okruchy od miodowego tortu - przechowywane w zamrazarce i zwykle kupowane ciastka)
2 czekolady,
0,5 puszki mleka zgeszczonego
(i dwie tulejki z kremem :blink: z zamrazarki
icon_smile.gif
))) opcionalnie -

150 g masla)
orzechy laskowe posiekane
garsc suszonych wisni
50 g koniaku

Troche okruchow zostawic na posypanie gory. Czekolade roztopic na parze, dodac maslo (krem) i mleczko zgeszczone, wszystko dobrze wymieszac pokad sie roztopi i polaczyc z suchymi skladnikami. Wylozyc wszystko do formy i przycisnac (robilam to tluczkiem do ziemniakow
icon_smile.gif
))) zostawic do zastygniecia
icon_smile.gif


Tak to wygladalo
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Cnv0121.jpg
    Cnv0121.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja to robię z mleka w proszku, z herbatników, rodzynek, orzechów i oczywiście kakao
icon_lol.gif
Bardzo słodkie wychodzi, tak więc dużo się zjeść nie da, ale jak znalazł na chwilę głodu słodyczowego
icon_mrgreen.gif
tylko trzeba troszkę poczekać, ale warto
mniam.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
mniam.gif
No i zapasy można zrobić. Na niespodziewanego gościa lub zachciewajkę - jak znalazł. Dzieki za przepis.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Super przepis, nie podchodzi mi zupełnie blok z mlekiem w proszku bo jego smak jest niestety bardzo wyczuwalny
icon_sad.gif

Elko a co to ma być za krem z zamrażarki?!
Ja nie mam takiego kremu, przewróciłam całą zamrażarkę i nie mam
cry_1.gif
icon_mrgreen.gif
 

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Elko a co to ma być za krem z zamrażarki?!
Ja nie mam takiego kremu, przewróciłam całą zamrażarkę i nie mam
cry_1.gif
icon_mrgreen.gif

[/quote]


icon_razz.gif
rofl.gif
roflmao_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
kasha
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

co to za krem????? a to taki krem, ktory raptem mi zostaje po robieniu tortu
icon_smile.gif
no i wedruje do zamrazarki czekac swego czasu
icon_smile.gif
A tutaj jest wyczuwalny smak czekolady
icon_smile.gif
))))))
Chyba masz jedno wyjscie - szybko robic tort i zostawic krem w zamrazarce
icon_smile.gif
))) a potem bedziesz mogla przeszukac zamrazarke i znalezc krem
icon_smile.gif
)))
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
To jest takie bardziej fudge z ciastkami wiec zapewne smakuje bardziej czekoladowo niż kakaowomlekoproszkowo
icon_mrgreen.gif

aczkolwiek ja uwielbiam te mlekoproszkowe smaki ;)
icon_smile.gif
 

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Zrobiłam!!! Ciacho wyszło bardzo smaczne
daumen.gif

Wprowadziłam małe modyfikacje - nie wiem czemu zakodowało mi się w głowie, że mleko ma być skondensowane słodzone, aby nie mieć dylematu co zrobić z pozostałą połową puszki kupiłam kakaowe w tubce. Czekolady dałam gorzkie, bakalii nie dodawałam w ogóle. Wykorzystałam resztki murzynka, japońca i biszkopty. Efekt był bardzo fajny.
Następnym razem dodam rodzynki, wcześniej namoczone w alkoholu.
Generalnie ciasto jest z tych, które powinny poleżeć, aby nabrać właściwego smaku - myślę, że powinno się je robić tak ze 2 dni wcześniej.
W smaku nie przypomina bloku z mlekiem w proszku, prędzej porównałabym je do bajaderki. Zresztą wielbicielom bajaderem baaardzo przypadło do gustu.
Mówiąc krótko na stałe wchodzi do repertuaru
lecker.gif