Składniki:
4kg papryki czerwonej
1kg mięsistych pomidorów
1kg bakłażanów
pęczek natki pietruszki
0,5kg cebuli
1 główka czosnku
1 szklanka oliwy (ew.oleju słonecznikowego)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu (czarnego)
1-2 łyżeczki chilli
1,5 łyżki soli (plus ta, do posolenia plastrów bakłażana)
Wykonanie:
Papykę opiec, oczyścić i zdjąć z niej skórę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyrzucić "galaretkę" z pestkami
Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 20min, po tym czasie zetrzeć z nich wytworzony sok z solą, upiec w piekarniku (pod grillem) ok. 15min.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie.
Natkę pietruszki bardzo drobno pokroić.
Warzywa lekko przestudzone wrzucić razem do blendera, dolać oliwę, zmiażdżony czosnek i wszystko zmiksować na gładki sos. Sos przelać do garnka i odparować, aż masa będzie miała konstencję zbliżoną do puree ziemniaczanego. Dodać przyprawy.
Przelać do małych słoiczków, na wierzch dać dodatkową łyżkę oliwy, zakręcić, pasteryzować ok.20 min.
A teraz mini komentarz - bo jeszcze nie zrobiłam (nie mogę w Gdyni nigdzie kupić bakłażanów
- dzisiaj byłam nawet na hali targowej i nic!)
Ilości przypraw traktowałabym tutaj "na oko" - po doświadczeniach z Yenulkowymi ogórkami wiem, że ja na pewno dołożę chilli (lubię osssstre) i być może cukier - bo pomidory kupowane w Pl nie sa wcale słodkie. Zresztą nigdy nie trzymam się ściśle przepisu
4kg papryki czerwonej
1kg mięsistych pomidorów
1kg bakłażanów
pęczek natki pietruszki
0,5kg cebuli
1 główka czosnku
1 szklanka oliwy (ew.oleju słonecznikowego)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu (czarnego)
1-2 łyżeczki chilli
1,5 łyżki soli (plus ta, do posolenia plastrów bakłażana)
Wykonanie:
Papykę opiec, oczyścić i zdjąć z niej skórę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyrzucić "galaretkę" z pestkami
Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 20min, po tym czasie zetrzeć z nich wytworzony sok z solą, upiec w piekarniku (pod grillem) ok. 15min.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie.
Natkę pietruszki bardzo drobno pokroić.
Warzywa lekko przestudzone wrzucić razem do blendera, dolać oliwę, zmiażdżony czosnek i wszystko zmiksować na gładki sos. Sos przelać do garnka i odparować, aż masa będzie miała konstencję zbliżoną do puree ziemniaczanego. Dodać przyprawy.
Przelać do małych słoiczków, na wierzch dać dodatkową łyżkę oliwy, zakręcić, pasteryzować ok.20 min.
A teraz mini komentarz - bo jeszcze nie zrobiłam (nie mogę w Gdyni nigdzie kupić bakłażanów

Ilości przypraw traktowałabym tutaj "na oko" - po doświadczeniach z Yenulkowymi ogórkami wiem, że ja na pewno dołożę chilli (lubię osssstre) i być może cukier - bo pomidory kupowane w Pl nie sa wcale słodkie. Zresztą nigdy nie trzymam się ściśle przepisu
