Ziemniaki wg Nigelii*

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
przepis pochodzi z ksiazki "Forever Summer" (wydanie niemieckie "Verfügung zum Kochen") a przepis nosi nazwe w tlumaczeniu "Szwedzkie pieczone kartofle"

- okolo 2 kg malych ziemniakow z mozliwie cienka skorka (powinny byc takie, ktore po gotowaniu /upieczeniu nie "rozsypuja sie" a pozostaja twarde)
- 45g masla
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- sol gruboziarnista

piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (dla duzych ziemniakow do 210°C)

ziemniaki kladziemy na glebokiej lyzce i nacinamy nozykiem do kantow lyzki, naciecia powinny znajdowac sie w odleglosci okolo 3mm jedne od drugiego.

rozgrzewamy olej z maslem, dodajemy ziemniaki, tak, by dokladnie pokryly sie tluszczem- posmarowac tez miejsca naciec.

ziemniaki posypujemy sola, ukladamy w formie zaroodpornej miejscem naciecia w dol i pieczemy okolo 1 godziny (dla malych ziemniakow powinno wystarczyc 40 minut). 10 minut przed koncem pieczenia sprawdzamy widelcem, czy juz sa dostateczne miekkie.

smacznego
mniam.gif
proste i efektowne



 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Kasienko...robilam je juz z milion razy, posypuje Maldon Salt...sa pyszne...bardzo wszystkim polecam!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nazwa przepisu mnie mocno rozbawiła.
icon_lol.gif
Ziemniaki są pyszne, ale nie są to żadne ziemniaki wg. Nigelli, tylko szwedzkie ziemniaki Hasselback.
To, że Nigella je przygotowała nie czyni z nich jej dania. Zrobiła je zgodnie z zasadami, nic "swojego" do nich nie dołożyła, zatem nie są one nawet "wg.niej" robione. Piszę to, bo jednocześnie zabawne i trochę irytujące jest to, że wiele osób zachwyca się pomysłowością Nigelli, a potem się czasami okazuje, że to po prostu od dawna znany przepis - co prawda wspaniały, ale wcale nie jej autorstwa. A tak się go potem przedstawia.
icon_lol.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisała Mała_Mi. Mam ten przepis w miesięczniku Ty i Ja sprzed pół wieku. Identyczny.

Edit. A ziemniaki są pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Wbrew wszystkiemu z mojego doświadczenia kucharskiego nie jest to tak łatwo zrobić. Problem polega na tym że nakroić ziemniaki to pierwszy stopien do sukcesu ( robię to na dużej łyzce) zaś inna sprawa jest by tłuszcz dostał się w nacięcia i ziemniak wyglądał tak jak na zdjęciu z książki. (osobiście w przerwy wkładam wykałaczki)