- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
przepis pochodzi z ksiazki "Forever Summer" (wydanie niemieckie "Verfügung zum Kochen"
a przepis nosi nazwe w tlumaczeniu "Szwedzkie pieczone kartofle"
- okolo 2 kg malych ziemniakow z mozliwie cienka skorka (powinny byc takie, ktore po gotowaniu /upieczeniu nie "rozsypuja sie" a pozostaja twarde)
- 45g masla
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- sol gruboziarnista
piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (dla duzych ziemniakow do 210°C)
ziemniaki kladziemy na glebokiej lyzce i nacinamy nozykiem do kantow lyzki, naciecia powinny znajdowac sie w odleglosci okolo 3mm jedne od drugiego.
rozgrzewamy olej z maslem, dodajemy ziemniaki, tak, by dokladnie pokryly sie tluszczem- posmarowac tez miejsca naciec.
ziemniaki posypujemy sola, ukladamy w formie zaroodpornej miejscem naciecia w dol i pieczemy okolo 1 godziny (dla malych ziemniakow powinno wystarczyc 40 minut). 10 minut przed koncem pieczenia sprawdzamy widelcem, czy juz sa dostateczne miekkie.
smacznego
proste i efektowne
- okolo 2 kg malych ziemniakow z mozliwie cienka skorka (powinny byc takie, ktore po gotowaniu /upieczeniu nie "rozsypuja sie" a pozostaja twarde)
- 45g masla
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- sol gruboziarnista
piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (dla duzych ziemniakow do 210°C)
ziemniaki kladziemy na glebokiej lyzce i nacinamy nozykiem do kantow lyzki, naciecia powinny znajdowac sie w odleglosci okolo 3mm jedne od drugiego.
rozgrzewamy olej z maslem, dodajemy ziemniaki, tak, by dokladnie pokryly sie tluszczem- posmarowac tez miejsca naciec.
ziemniaki posypujemy sola, ukladamy w formie zaroodpornej miejscem naciecia w dol i pieczemy okolo 1 godziny (dla malych ziemniakow powinno wystarczyc 40 minut). 10 minut przed koncem pieczenia sprawdzamy widelcem, czy juz sa dostateczne miekkie.
smacznego



Ostatnią edycję dokonał moderator: