Żeberka po chińsku*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
80 dag żeberek wieprzowych
1 duża cebula
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu Tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Można dodać imbir
Ewentualnie: sól, pieprz, ulubione zioła

Marynatą zalać żeberka i zostawić w chłodnym miejscu na conajmniej 1 godzinę.
Zamarynowane żeberka smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Uważać bo łatwo się przypala (miód)
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać półkrążkami cebuli, podlać odrobiną wody, zalać marynatą. Piec/dusić do miękkości, obracając czasem żeberka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Zrobiłam
icon_smile.gif
zamiast Tabasco dałam Worcestershire i zapomniałam o mące ziemniaczanej
dump.gif
ale i tak są pyszne :D i mega syte

zeberkadscf0001p.jpg


zeberkodscf0011p.jpg
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Chętnie zrobię - testuję różne marynaty. Mam tylko pytanie: po co mąka ziemniaczana? Ma coś zagęścić już podczas pieczenia?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Tak, sos od razu się zagęszcza w trakcie pieczenia. Można pominąć-ostatnio jak robiłam nie dawałam mąki ziemniaczanej do marynaty, ale zagęściłam sos po koniec zwykłą mąką.
 

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
zmiażdżyłam, dobre wyszły, dodałam śliwowicy i troszkę powideł śliwkowych (mniej miodu)- polecam