- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Przepis pochodzi z hiszpanskiej strony, ktora podala Tatter: http://ileypanes2.tripod.com/id158.html
Bulki Ziemniaczano-cebulowe
1 saczetka drozdzy instant (7g)
1/4 szkl mleka
3 1/2 - 4 szkl maki (dalam chlebowa)
1 lyzeczka soli
1 szkl ugnieconych ziemniakow (letnich)
1/2 szlk szczypiorku cebulki dymki
1 szlk letniej wody
ziarnka slonecznika
Wykonanie:
Make wymieszac z sola, dodac drozdze, wymieszac, dodac ziemniaki, mleko, wode i szczypiorek. Wyrabiac okolo 10 min az bedziemy miec elastyczne, dobrze wyrobione ciasto. Przelozyc to wysmarowanej olejem miski, odstawic w cieple miejsce na okolo 1 godzine. W tym czasie wysmarowac tortownice (moja ma 23 cm srednicy, ale wieksza bylaby lepsza), wylozyc pergaminem i wysmarowac pergamin olejem.
Po godzinie ciasto wyjac, odpowieprzyc i wyrabiac jeszcze przez jakac minute. Nastepnie uformowac 10-12 bulek, ktore ukladamy w tortownicy aby uformowac kwiat stokrotki. Odstawic do wyrosniecia na okolo 45 min.
Piekarnik nagrzac do 210 C. Wyjac tortownice z bulkami, popsikac je woda, srodkowa buleczke posypac slonecznikiem, wstawic do piekarnika. Piec przez 15 min, nastepnie zmniejszyc temperature do 180 C i piec jeszcze 20. Nastepnie wyjac, pozostawic jeszcze 15 min w tortownicy, a bastepnie wyjac caly kwiatek i wystudzic na kratce.
Oryginalny przepis zaleca uzycie wody i mleka w proszku, ale poniewaz nie mialam go, wiec po prostu uzylam zwylkego mleka i wody.
Buleczki sa bardzo wytrawne i dosyc silnie pachna i smakuja tym szczypiorkiem, znakomicie sie nadaja do kanapek z serami itp, ale na pewno nie do dzemu
Najlepsze sa jeszcze lekko cieple urywane w kwiatka i zjadane maczane w sosach (a nawet gulaszu) albo dipach (dip z fety bylby mistrzostwem swiata w kategorii polaczen)
zalaczony obrazek jest ze strony hiszpanskiej, swoje zdjecie zamieszcze jak tylko znajde kabelek do aparatu. Poza tym moje zdjecie jest duuuzo mniej atrakcyjne
Bulki Ziemniaczano-cebulowe
1 saczetka drozdzy instant (7g)
1/4 szkl mleka
3 1/2 - 4 szkl maki (dalam chlebowa)
1 lyzeczka soli
1 szkl ugnieconych ziemniakow (letnich)
1/2 szlk szczypiorku cebulki dymki
1 szlk letniej wody
ziarnka slonecznika
Wykonanie:
Make wymieszac z sola, dodac drozdze, wymieszac, dodac ziemniaki, mleko, wode i szczypiorek. Wyrabiac okolo 10 min az bedziemy miec elastyczne, dobrze wyrobione ciasto. Przelozyc to wysmarowanej olejem miski, odstawic w cieple miejsce na okolo 1 godzine. W tym czasie wysmarowac tortownice (moja ma 23 cm srednicy, ale wieksza bylaby lepsza), wylozyc pergaminem i wysmarowac pergamin olejem.
Po godzinie ciasto wyjac, odpowieprzyc i wyrabiac jeszcze przez jakac minute. Nastepnie uformowac 10-12 bulek, ktore ukladamy w tortownicy aby uformowac kwiat stokrotki. Odstawic do wyrosniecia na okolo 45 min.
Piekarnik nagrzac do 210 C. Wyjac tortownice z bulkami, popsikac je woda, srodkowa buleczke posypac slonecznikiem, wstawic do piekarnika. Piec przez 15 min, nastepnie zmniejszyc temperature do 180 C i piec jeszcze 20. Nastepnie wyjac, pozostawic jeszcze 15 min w tortownicy, a bastepnie wyjac caly kwiatek i wystudzic na kratce.
Oryginalny przepis zaleca uzycie wody i mleka w proszku, ale poniewaz nie mialam go, wiec po prostu uzylam zwylkego mleka i wody.
Buleczki sa bardzo wytrawne i dosyc silnie pachna i smakuja tym szczypiorkiem, znakomicie sie nadaja do kanapek z serami itp, ale na pewno nie do dzemu

Najlepsze sa jeszcze lekko cieple urywane w kwiatka i zjadane maczane w sosach (a nawet gulaszu) albo dipach (dip z fety bylby mistrzostwem swiata w kategorii polaczen)
zalaczony obrazek jest ze strony hiszpanskiej, swoje zdjecie zamieszcze jak tylko znajde kabelek do aparatu. Poza tym moje zdjecie jest duuuzo mniej atrakcyjne
