Cebulka zapiekana*

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
cebulka.jpg
Przepis spisałam z kanału TV "Kuchnia TV"
Kilka cebul / na próbę zrobiłam 6 /średniej wielkości obgotować około 15 min. Przy rozbieraniu cebuli nie obcinamy końców.
Studzimy, obcinamy górę tak aby zostało 3/4 cebulki, wydrążamy w niej otwór.
Następnie potrzebujemy:
1. Pokrojoną cebulę powstałą z obcięcia tej gotowanej,
2. dwa ząbki czosnku
3. kilka gałązek rozmarynu
4. ser parmezan / ja dałam 1 1/2 torebki /
5. 6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
6. pieprz
7. 6 długich plastrówb boczku wędzonego.
Wszystkie składniki / od 1 - 6 / stopniowo w kolejności podduszamy na patelni z oliwą. Rozmaryn obrywamy z np. z 2 gałązek. Pozostałe gałązki zostawiamy na póżniej.
Po podduszeniu powstanie nam gęsta masa / pycha!!! /
Cebulę owijamy plastrami boczku przy górnej krawędzi i w miejsca styku boczku wkuwamy gałązkę rozmarynu. /Uczulam na długość plastrów boczku miałam za krótkie i musiałam pomagać sobie wykałaczką/
Następnie napełniamy cebulę zrobionym nadzieniem, tak kopiasto i posypujemy znów parmezanem.
Następnie zapiekamy 30 min w tem. 200 C
Chyba o niczym nie zapomniałam jeżeli chodzi o przepis, bo zapomniałam zrobić zdjęcie po upieczeniu.
To jest po prostu pyszne !!! Bardzo polecam. Zdjęcie może nie za bardzo ale coś tam witać
 

Załączniki

  • cebulka.jpg
    cebulka.jpg
    55.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Ten przepis powinien być chyba w innym dziale? Mięsa i wędliny - jakoś nie bardzo mi tu pasuje cebulka zapiekana.
gruebel_2.gif
 

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
Pisałam, że to zdjęcie jest nie za bardzo wyraźne, trochę prześwietlone, to białe wokół cebulki to boczek.
Nie znalazłąm innego miejsca na to danie. Chyba że w zapiekankach ?