
Przepis spisałam z kanału TV "Kuchnia TV"
Kilka cebul / na próbę zrobiłam 6 /średniej wielkości obgotować około 15 min. Przy rozbieraniu cebuli nie obcinamy końców.
Studzimy, obcinamy górę tak aby zostało 3/4 cebulki, wydrążamy w niej otwór.
Następnie potrzebujemy:
1. Pokrojoną cebulę powstałą z obcięcia tej gotowanej,
2. dwa ząbki czosnku
3. kilka gałązek rozmarynu
4. ser parmezan / ja dałam 1 1/2 torebki /
5. 6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
6. pieprz
7. 6 długich plastrówb boczku wędzonego.
Wszystkie składniki / od 1 - 6 / stopniowo w kolejności podduszamy na patelni z oliwą. Rozmaryn obrywamy z np. z 2 gałązek. Pozostałe gałązki zostawiamy na póżniej.
Po podduszeniu powstanie nam gęsta masa / pycha!!! /
Cebulę owijamy plastrami boczku przy górnej krawędzi i w miejsca styku boczku wkuwamy gałązkę rozmarynu. /Uczulam na długość plastrów boczku miałam za krótkie i musiałam pomagać sobie wykałaczką/
Następnie napełniamy cebulę zrobionym nadzieniem, tak kopiasto i posypujemy znów parmezanem.
Następnie zapiekamy 30 min w tem. 200 C
Chyba o niczym nie zapomniałam jeżeli chodzi o przepis, bo zapomniałam zrobić zdjęcie po upieczeniu.
To jest po prostu pyszne !!! Bardzo polecam. Zdjęcie może nie za bardzo ale coś tam witać
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: