PIERNICZKI TEREZA
1 kg cukru
1 litr kawy
1/2 kg miodu
1/2 kg smalcu
1/2 małego opakowania kakao czyli 50 g.
5 jaj
2,5 kg mąki
2 łyżeczki amoniaku
4 opakowania przyprawy do pierników
Przygotować karmel z całego cukru ( na dużej patelni), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać smalec i miód i wymieszać aż się rozpuści, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 160 stopni C.
Są równie smaczne zaraz po upieczeniu, jak po 4 miesiącach leżenia w puszce
smacznego
uwaga proces produkcji 2005
tak wygląda ciasto po lezakowaniu nocnym czyli wypoczete i gotowe do wypieku
surowe po ufryzowaniu ...
...pocą się w piecu
a tu juz gotowy wyrób Po kilku dniach w puszce sa naprawde pyszne nawet bez lukru
...acha w sprawie tego jak mocna kawa ma byc to nie ma chyba większego znaczenia bo raz robiłam z bardzo mocna raz z cieniutka i tak czy siak były pyszne. Proponuje zrobić tak mocna jak pijamy na codzień.
1 kg cukru
1 litr kawy
1/2 kg miodu
1/2 kg smalcu
1/2 małego opakowania kakao czyli 50 g.
5 jaj
2,5 kg mąki
2 łyżeczki amoniaku
4 opakowania przyprawy do pierników
Przygotować karmel z całego cukru ( na dużej patelni), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać smalec i miód i wymieszać aż się rozpuści, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 160 stopni C.
Są równie smaczne zaraz po upieczeniu, jak po 4 miesiącach leżenia w puszce
smacznego
uwaga proces produkcji 2005

tak wygląda ciasto po lezakowaniu nocnym czyli wypoczete i gotowe do wypieku

surowe po ufryzowaniu ...

...pocą się w piecu

a tu juz gotowy wyrób Po kilku dniach w puszce sa naprawde pyszne nawet bez lukru
...acha w sprawie tego jak mocna kawa ma byc to nie ma chyba większego znaczenia bo raz robiłam z bardzo mocna raz z cieniutka i tak czy siak były pyszne. Proponuje zrobić tak mocna jak pijamy na codzień.