Chleb z mlekiem migdalowym

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Maslany i wilgotny, z aromatem migdalow i szafranu. Jest to lekko uproszczony i zmodyfikowany przeze mnie przepis z ksiazki Alforda i Duguid "Home Baking". Idealny chleb na sniadanie - z maslem, dzemem lub miodem, po prostu rozplywa sie w ustach.

salmondmilkalford2popratk4.jpg


ilosc: 2 srednie keksowki

1 szkl migdalow bez skorki
2 i 1/4 szkl pelnotlustego mleka
1/2 lyzeczki nitek szafranu
2 lyzeczki suszonych drozdzy
4 lyzki masla
4-5 szkl maki
2 duze jajka
1/4 szkl cukru
1 lyzeczka soli

2 lyzki stopionego masla do posmarowania chleba

Mielimy migdaly w malakserze na proszek. Zalewamy je w rondelku 2 szkl mleka i zagotowujemy. Zostawiamy na malym ogniu jeszcze na ok. 10-15min (az lekko zgestnieje).Odstawiamy z ognia, dodajemy 4 lyzki masla, sol i cukier. Pozostala 1/4 szkl mleka lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy) i wrzucamy do niej szafran. Gdy mleko migdalowe bedzie letnie, dodajemy do niego przecedzone mleko szafranowe i jajka. Wlewamy nasza miksture do maszyny do chleba, lacznie z pozostalymi skladnikami (maka i drozdzami). Nastawiamy na program "dough", wyrabiamy (ciasto bedzie gladkie, ale lekko klejace, ja musialam zwiekszyc ilosc maki az do 5 i 1/4 szkl) i pozostawiamy w maszynie do wyrosniecia az podwoi objetosc (na 1 do 1 i 1/2 godz.). Lekko odpowietrzamy ciasto, dzielimy na 4 rowne czesci, ktore formujemy w ksztalt kul. Przekladamy do natluszczonych keksowek (po 2 kule do kazdej keksowki), smarujemy wierzchy roztopionym maslem i zostawiamy do wyrosniecia jeszcze na 45 min do 1 godz. W tym czasie nagrzewamy piekarnik (najlepiej z kamieniem do pieczenia chleba wewnatrz) do 190şC. Pieczemy ok.40 min, az bochenki beda rumiane, a popukane w dno wydadza pusty odglos.

Z tego ciasta mozna rowniez formowac buleczki lub uzyc go, jako baze do ciasta drozdzowego z owocami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: