"Ziemniaki w mojej kuchni"

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Dla Jothy kilka przepisów z ziemniakami w roli głównej:
PO KAPUCYŃSKU
 80 dkg małych ziemniaków jednakowej wielkości ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać.
 2 zółtka ubić z 2-3 łyżkami wody mineralnej.
Każdy ziemniak maczać w rozkłóconych zółtkach, obtaczać w tartej bułce, układać na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku i zapiec przez 10-15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Takie ziemniaki są świetnym dodatkiem do smażonych ryb.

SZAFRANOWE
 1 kg małych ziemniaków
 2 szklanki bulionu (z kostki)
 łyżka masła
 sól
 ćwierć łyżeczki szafranu
Zagotować bulion z solą i szafranem, zalać nim obrane ziemniaki, ugotować, odcedzić, polać stopionym masłem.
Podawać do pieczeni cielęcej lub pieczonego drobiu.

ZIEMNIACZANE KWADRATY
 30 dkg ziemniaków gotowanych w mundurkach
 30 „ „ surowych
 6-8 łyżek mąki krupczatki
 10 dkg startego żółtego sera
 łyżka smalcu, jajo, sół
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać przepuszczone przez praske ziemniaki gotowane, makę, jajo, sól i wyrobić na dość miękkie ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem, nałożyć cienka warstwe masy ziemniaczanej, posypać serem, polać stopionym smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor. Gorące pokroić w kwadraty.
Podawać do mięs, szpinaku i sadzonych jajek.

ZIAMNIACZANE KIESZONKI
 12 dużych ziemniaków
 5 dkg masła
 10 dkg zółtego sera w cienkich plasterkach
 10 dkg masła czosnkowego lub ziołowego
 sól
Obrane ziemniaki osuszyć, ponacinać w równych odstępach w plasterki (najlepiej zrobić to układając ziemniaki na łyżce stołowej, wówczas mamy pewność, że nie przetniemy ziemniaka do końca). W rondlu stopić masło, włożyć ziemniaki, obtoczyć je w tym maśle i ułożyć na blasze. W przecięcia kłaść na przemian ser i masło czosnkowe. Wstawić do gorącego pieca na 1 godzinę. Podawać z sałatą lub jako dodatek do pieczonych mięs.

DUSZONE ZE SZPINAKIEM
1 kg ziemniaków upiec w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę.
Sporą cebulę, 3-4 ząbki czosnku, plaster imbiru drobno posiekać, wrzucić do rondla na 2 łyzki oleju i podsmażyć na duzym ogniu. Dodać po łyżeczce nasion gorczycy, mielonego kminku i kurkumy, po pół łyżeczki mielonego chili i nasion kozieradki i chwilę zasmażyć. Wrzucić ziemniaki, dodać 50 dkg umytego szpinaku pokrojonego w paski i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.
Podawać jako pikantny dodatek do ryb i drobiu.

AU GRATIN
(zapiekane)
 80 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
 pół szklanki śmietany
 2 łyżki masła
 2 jaja
 łyżka przesianej tartej bułki
Ziemniaki obrać, zmielić, dodac śmietanę, 2 zółtka, sól, pół łżeczki masła, dokładnie utrzeć na gładko. Ubić pianę z białek, połączyć z ziemniakami. Zaroodporny półmisek wysmarować masłem, włożyć masę ziemniaczaną, posypać tarta bułką, polać stopionym masłem i zapiec w gorącym piekarniku przez 10-15 minut.
Podawac do smażonych ryb i bitek wołowych.

PUREE
 Włoskie: 80 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków zmielić, wlać 1 łyżkę stopionego masła, dodać 2 zółtka i 2 łyżki gęstej kwaśnej smietany. Postawić na garnku z wrzątkiem i utrzeć na gładka masę dodając sól i kilka listków posiekanej drobno mięty.
Doskonały dodatek do baraniego mięsa (kotletów, pieczeni itp).
 Izraelskie: 60 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków i 4 ugotowane marchewki zmielić, dodać 2 drobno pokrojone cebule zeszklone na 2 łyżkach masła i sól, dobrze utrzeć na parze na gładka masę.
Podawać do pieczonych mięs i drobiu.
 Francuskie: 50 dkg ziemniaków i duzy seler obrać, pokroić w kostkę, dodać sól, ugotować, odcedzić, przecisnąc przez praskę. Dodać 5 dkg masła, 5 dkg startego zółtego sera i szczyptę pieprzu. Mieszać intensywnie na małym ogniu lub na parze przez kilka minut aż masa stanie się lekka i puszysta.
Podawać do kotletów, pieczeni, drobiu i ryb.
 Portugalskie: 50 dkg obranych ziemniaków ugotować i odparować. 50 dkg winnych jabłek obrać, pokroić w kostke, udusić w 1 łyżce masła i łyżce wody. Jabłka i ziemniaki zemleć, dodać 1 łyżkę stopionego masła, sól i szczypte cukru, utrzeć na parze na gładko.
Dobry dodatek do mięs w ostrych sosach.
 A la Fuller: 1,5 kg ziemniaków obrać, ugotować, odparować, przecisnąć przez praskę, utrzeć z łyżką masła i szklanką 18% śmietany na gładko. Podzielić na 4 części. Jedna utrzeć dokładnie z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego i szczyptą cukru, drugą z 4-5 łyżkami drobno posiekanego szpinaku i ząbkiem roztartego czosnku, trzecią z 2 surowymi zółtkami, czwarta pozostawić bez dodatków.
Jest to atrakcyjny sposób podania puree na eleganckim przyjęciu.


DUSZONE W JOGURCIE
 80 dkg małych ziemniaków jednakowej wielkości
 3/4; szklanki jogurtu
 3 łyżki masła
 pół łyżeczki kminku
 łyżeczka mielonej kolendry
 łyżeczka kurkumy
 2 utłuczone ziarenka kardamonu
 3 utłuczone goździki
 po szczypcie cynamonu, mielonego imbiru, pieprzu i soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, odcedzić, obrać, każdy przekroić. W suchym rondlu prażyć przez chwilę kminek, pieprz, kolendrę, imbir i goździki, dodać masło, łyżkę gorącej wody, włożyć połowki ziemniaków, wymieszać z jogurtem i dusić pod przy-kryciem ok. 30 min. Następnie garnek odkryć, ziemniaki lekko odparować, posypać kurkumą i cynamonem. Podawać do mięsa, drobiu i ryb.

GLAZUROWANE
80 dkg ziemniaków ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i schować na noc do lodówki. Następnego dnia obrać. W rondlu stopić 3 łyżki cukru i mieszając doprowadzić do jasnozłotego koloru. Zdjąć z ognia, włożyć ziemniaki, delikatnie wymieszać, dodać 2 łyżki masła. Na małym ogniu podgrzewać całość 20-25 minut od czasu do czasu delikatnie odwracając ziemniaki.
Tak przyrządzone są doskonałym oryginalnym dodatkiem do pieczonego drobiu i mięsa.


Smacznego
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Buka - twoje ziemniaczane przespisy to miód na moją zbolałą duszyczkę
fiesgrins.gif

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Ryż, makaron .. to nie to samo. I bez ziemniaków obiad nie smakuje jak obiad.

Dokładam przepis na moje ziemniaczane pure, które domownicy bardzo lubią:

Ziemniaki ugotować w wodzie z sola. Ugnieść dodając sporą łyżkę świeżego masła, pół kubeczka śmietany (kwaśna). Dodać pokrojony, drobny szczypiorek. Całość wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać więcej masła. Podawać do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Arabeska @ 2 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=387210Dokładam przepis na moje ziemniaczane pure, które domownicy bardzo lubią:

Ziemniaki ugotować w wodzie z sola. Ugnieść dodając sporą łyżkę świeżego masła, pół kubeczka śmietany (kwaśna). Dodać pokrojony, drobny szczypiorek. Całość wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać więcej masła.
Moja mama robi z koperkiem
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Arabesko, tez takie lubię
mniam.gif
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Pozwolisz Buka, że i ja z tego skorzystam. Lubię ziemniaki, a tu jest kopalnia wiedzy na różne sposoby ich przygotowywania. Dziękuje za wpisy.
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Będzie mi miło, Seniorko, że nie przepisywałam na darmo.
icon_mrgreen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Ja wczoraj robiłam takie (nie pierwszy raz
icon_smile.gif
) : ziemniaki na pół wzdłuż i na plasterki średnio grube, wymieszać z odrobiną oliwy, suszoną pietruszką i jakimi kto chce przyprawami, wrzucić do naczynia do zapiekania - ja piekłam razem z udkami. Bardzo pyszne wyszły. Ale pewnie się nie nazywają jakoś specjalnie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
E, tam. Zapisz "Ziemniaki pieczone a`la Moniak" i wszystko jasne.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
No!
fiesgrins.gif
 

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Buko, zaintrygowały mnie ziemniaki po Kapucyńsku, A , że dziś piątek ryba obowiązkowa, a te ziemniaczki już mi pachną, jak tylko czytam o nich. Powiedz, z jaką surówką je podawać?? No bo u mnie obiad bez surówki to nie obiad. A właśnie przyszła mi na myśl surówka z kiszonej kapustki, u mnie w rodzinnym domu zawsze do ryby była podawana.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
m.agga
icon_redface.gif
dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie, przepraszam. U mnie podobnie, do ryby najczęściej z kiszonej. Jak mi czasem braknie kapusty, to kroję pomidora, ogórka kiszonego, paprykę z konserwy albo surową + mała cebula z cieniutkie talarki, sol, pieprz, olej i łyżka zalewy z konserwowego warzywa i fajna surówka wychodzi.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
o mateńko, ziemniaczki uwielbiamy, zwłaszcza starsza córa, chętnie wypróbujemy Buko podane sposoby na ziemniaczki, dziękujemy i prosimy o jeszcze
anbetung.gif
 

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Wyciagnę na wierzch, bo chodzą za mną te kieszonki ziemniaczane.
Mam koncepcję, żeby w kieszonki wtykać na zmianę plasterek czosnku i szczyptę rozmarynu. A same ziemniaki wytaplać w maśle i tak upiec.
Sera wolałabym nie wtykać do ziemniaków, bo maja one być dodatkiem do raclette, więc sera z serem raczej nie podam ;)