Pyszny niestety dość długo się go robi ale warty zachodu
ciasto makowe:
11/2 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dkg rodzynek
1 łyżka siekanych orzechów
20 dkg cukru pudru
4 jajka
20 dkg maku
żółtka utrzeć z cukrem, doda sparzony i zmielony 2 razy mak, mąkę z proszkiem i resztę, na koniec ubite białka. Wyłożyć do tortownicy
ciasto serowe
12 dkg masła
3 jajka
1/2 kg sera białego
3 dkg rodzynek
1 łyżka maki ziemniaczanej
20 dkg cukru pudru
żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, stopione masło i reszt na koniec panie z białek, wylać na surowy placek makowy
ciasto orzechowe
4 jajka
10 dkg mielonych orzechów
2 łyżki maki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka utrzeć z cukrem, doda orzechy, mąkę i pianę z białek, wyląc na pozostałe placki
piec razem ok. 80 minut w 180-200 st., po upieczeniu odwrócić, masa orzechowa ma być na górze
masa do posmarowania
20 dkg zmielonych orzechów + 1 szklanka gotującego się mleka - potrzymać kilka minut na ogniu, ostudzić
20 dkg masła urzec na pianę z 18 dkg cukru pudru ok. 1 szkl. Dodawać po łyżce ostudzonych orzechów i ucierać. Trochę masy odłożyć do posmarowania boków. Posmarować ciasto na górze. Wstawić do lodówki, jak zastygnie polać polewa czekoladowa
polewa czekoladowa
3 łyżki mleka, 1 czubata łyżka cukru pudru, 2 łyżki kakao. Utrzeć na zimno i postawić na ogniu, zagotować, zdjąć i doda łyżkę masła, ostudzić, polać placek na górze.
ciasto makowe:
11/2 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dkg rodzynek
1 łyżka siekanych orzechów
20 dkg cukru pudru
4 jajka
20 dkg maku
żółtka utrzeć z cukrem, doda sparzony i zmielony 2 razy mak, mąkę z proszkiem i resztę, na koniec ubite białka. Wyłożyć do tortownicy
ciasto serowe
12 dkg masła
3 jajka
1/2 kg sera białego
3 dkg rodzynek
1 łyżka maki ziemniaczanej
20 dkg cukru pudru
żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, stopione masło i reszt na koniec panie z białek, wylać na surowy placek makowy
ciasto orzechowe
4 jajka
10 dkg mielonych orzechów
2 łyżki maki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka utrzeć z cukrem, doda orzechy, mąkę i pianę z białek, wyląc na pozostałe placki
piec razem ok. 80 minut w 180-200 st., po upieczeniu odwrócić, masa orzechowa ma być na górze
masa do posmarowania
20 dkg zmielonych orzechów + 1 szklanka gotującego się mleka - potrzymać kilka minut na ogniu, ostudzić
20 dkg masła urzec na pianę z 18 dkg cukru pudru ok. 1 szkl. Dodawać po łyżce ostudzonych orzechów i ucierać. Trochę masy odłożyć do posmarowania boków. Posmarować ciasto na górze. Wstawić do lodówki, jak zastygnie polać polewa czekoladowa
polewa czekoladowa
3 łyżki mleka, 1 czubata łyżka cukru pudru, 2 łyżki kakao. Utrzeć na zimno i postawić na ogniu, zagotować, zdjąć i doda łyżkę masła, ostudzić, polać placek na górze.