Placek serowo-makowo-orzechowy wlasciwie tort

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
Pyszny niestety dość długo się go robi ale warty zachodu

ciasto makowe:

11/2 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dkg rodzynek
1 łyżka siekanych orzechów
20 dkg cukru pudru
4 jajka
20 dkg maku

żółtka utrzeć z cukrem, doda sparzony i zmielony 2 razy mak, mąkę z proszkiem i resztę, na koniec ubite białka. Wyłożyć do tortownicy

ciasto serowe

12 dkg masła
3 jajka
1/2 kg sera białego
3 dkg rodzynek
1 łyżka maki ziemniaczanej
20 dkg cukru pudru

żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, stopione masło i reszt na koniec panie z białek, wylać na surowy placek makowy

ciasto orzechowe

4 jajka
10 dkg mielonych orzechów
2 łyżki maki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

żółtka utrzeć z cukrem, doda orzechy, mąkę i pianę z białek, wyląc na pozostałe placki

piec razem ok. 80 minut w 180-200 st., po upieczeniu odwrócić, masa orzechowa ma być na górze

masa do posmarowania
20 dkg zmielonych orzechów + 1 szklanka gotującego się mleka - potrzymać kilka minut na ogniu, ostudzić
20 dkg masła urzec na pianę z 18 dkg cukru pudru ok. 1 szkl. Dodawać po łyżce ostudzonych orzechów i ucierać. Trochę masy odłożyć do posmarowania boków. Posmarować ciasto na górze. Wstawić do lodówki, jak zastygnie polać polewa czekoladowa

polewa czekoladowa
3 łyżki mleka, 1 czubata łyżka cukru pudru, 2 łyżki kakao. Utrzeć na zimno i postawić na ogniu, zagotować, zdjąć i doda łyżkę masła, ostudzić, polać placek na górze.
 

mariquita

Member
Gru 2, 2005
28
0
0
piec razem ok. 80 minut w 180-200 st., po upieczeniu odwrócić, masa orzechowa ma być na górze

tzn jesli przewroce to masa makowa bedziew na gorze przeciez czy moze chodzi o mase te ucierana pozniej? ale wowczs jak to odwrocic? moglabys sprecyzowac bo przepis zachecajacy!
 

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
mariquita @ 3 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=388203piec razem ok. 80 minut w 180-200 st., po upieczeniu odwrócić, masa orzechowa ma być na górze

tzn jesli przewroce to masa makowa bedziew na gorze przeciez czy moze chodzi o mase te ucierana pozniej? ale wowczs jak to odwrocic? moglabys sprecyzowac bo przepis zachecajacy!
oczywiscie nastapila pomylka i makowa warstwa ma byc na gorze

polecam jest na prawde pyszny
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
A możesz zdradzić jak to wszystko robisz- technicznie, w jakiej kolejności (mam swój pomysł, ale wolę opinię kogoś doświadczonego). W masie nr 1 i 3 jest proszek do pieczenia, w każdej piana z białek- nie "siada" to to?
 

markoto

Member
Sie 9, 2005
68
0
0
Ciasto wychodzi na prawde pycha, niestety jest z tym troche roboty. Mama moja je robila a mimo ze nie ma zbytniego talentu do ciast wyszlo jej pychotka.
icon_smile.gif


Wiem ze robila na pewno wszystko zgodnie z przepisem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Myślę, że 26/28 cm.
Najłatwiej ocenisz, patrząc na ilość przygotowanych mas.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0