różne typy ciast pierogowych*

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
ciasto kluskowe

czas wykonania ok 1/4 h
czas odpoczywania ok 1 h
ok 380 kcal w calości

300 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

mąkę przesiać do miski
dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść
ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca
z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej
podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie
wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem


ciasto drożdzowe

na około 14 pierogów o wielkości 12 cm
czas wykonania ok 29 min
czas oczekiwania 1 h
ok 770 kcal

0,5 kg mąki
3 dag drożdzy
1 łyżeczka cukru
1/8 l letniego mleka
1/2 łyżeczkasoli
1 jajko
125 g miękkiego masła

do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem

miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce

wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka.

ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne
na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość

ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki
wykrawać krążki i nadziewać je

ciasto twarogowe

a około 18 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas odpoczywania 1 h
ok 600 kcal

20 dag chudego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
4o dag mąki
1/2 kostki drożdży (5 dag)

twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać
dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać
wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne
uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość

ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii
wykrawać krążki i nadziewać


ciasto ziemniaczane


na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 40 min
czas odpoczywania 30 min
430 kcal

0,5 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1 jajko
6 dag skrobi spożywczej
12 dag mąki

umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min
ziemniaki obrać, i utłuc
gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde
odstawić na 30 min w temp pokojowej
a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać

ciasto kruche


na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas schładzania 1 h
czas odpoczywania 30 min
600 kcal

30 dag mąki
2 szczypty soli
1 jajko
15 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody

mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść
dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę
uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce
wyjąć ciasto z lodówki
zostawić na 30 min w tepm pokojowej,
rozwałkować między dwoma kawałkami foli
wykrawać krążki i nadziewać
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Serdeczne dzięki
bussi.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Agatka, dzięki
bussi.gif

Bardzo interesujące ciasto twarogowe
gruebel_2.gif
Trzeba będzie wypróbować chyba
icon_rolleyes.gif


Agata, to twarogowe do gotowania, czy pieczenia?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Mogę prosić o dopisanie /pod każdym przepisem na ciasto pierogowe/ jego przeznaczenia, czyli gotowanie, pieczenie na głębokim tłuszczu czy w piekarniku.
icon_rolleyes.gif
 

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Moge tu dopisac, podobo rewelacyjny, przepis na pierogi.
anbetung.gif

Tzn. dla mnie rewelacyjny, a ze zwrotnych opinii, jak dalam ten przepis, to tez tylko pochlebne wracaly.
Moze i on gdzies juz jest, ale nie znalazlam podobnego.

- 2 kg maki tortowej
- kostka margaryny np. "Kasia"
- 1 litr wody
- 2 cale jajka + 2 zoltka

Zagotowac wode z margaryna i zaparzyc 1 kg maki. Wyrobic ciasto - ja wyrabiam mikserem spiralami -. Jak wystygnie dodac 2 cale jajka, 2 zoltka i 1 kg maki. Wyrobic, na poczatku robie mikserem, potem niestety recznie. Do gotowania. Ciasto mozna zamrazac.

Mozna oczywiscie zrobic tez z polowy porcji.

Nie trzeba nic podsypywac maka przy lepieniu, ciasto jest miekkie, fajnie sie skleja, ma ladny kolor, nie jest sine. No dla mnie pychota.