- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
ciasto kluskowe
czas wykonania ok 1/4 h
czas odpoczywania ok 1 h
ok 380 kcal w calości
300 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
mąkę przesiać do miski
dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść
ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca
z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej
podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie
wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem
ciasto drożdzowe
na około 14 pierogów o wielkości 12 cm
czas wykonania ok 29 min
czas oczekiwania 1 h
ok 770 kcal
0,5 kg mąki
3 dag drożdzy
1 łyżeczka cukru
1/8 l letniego mleka
1/2 łyżeczkasoli
1 jajko
125 g miękkiego masła
do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem
miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce
wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka.
ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne
na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość
ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki
wykrawać krążki i nadziewać je
ciasto twarogowe
a około 18 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas odpoczywania 1 h
ok 600 kcal
20 dag chudego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
4o dag mąki
1/2 kostki drożdży (5 dag)
twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać
dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać
wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne
uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość
ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii
wykrawać krążki i nadziewać
ciasto ziemniaczane
na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 40 min
czas odpoczywania 30 min
430 kcal
0,5 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1 jajko
6 dag skrobi spożywczej
12 dag mąki
umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min
ziemniaki obrać, i utłuc
gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde
odstawić na 30 min w temp pokojowej
a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać
ciasto kruche
na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas schładzania 1 h
czas odpoczywania 30 min
600 kcal
30 dag mąki
2 szczypty soli
1 jajko
15 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody
mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść
dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę
uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce
wyjąć ciasto z lodówki
zostawić na 30 min w tepm pokojowej,
rozwałkować między dwoma kawałkami foli
wykrawać krążki i nadziewać
czas wykonania ok 1/4 h
czas odpoczywania ok 1 h
ok 380 kcal w calości
300 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
mąkę przesiać do miski
dodać sól, jajka, olej i całość zagnieść
ciasto wyrabiać energicznie ok 10 min aż jego powierzchnia będzie elastyczna i błyszcząca
z wyrobionego ciasta uformować kulę nakryć ją ściereczką i odstawić na godzinę w temp pokojowej
podzielić ciasto na 4 części na posypanym mąką blacie
wałkować placki o grubości 1-2 mm, wykrawać krążki i napełniać farszem
ciasto drożdzowe
na około 14 pierogów o wielkości 12 cm
czas wykonania ok 29 min
czas oczekiwania 1 h
ok 770 kcal
0,5 kg mąki
3 dag drożdzy
1 łyżeczka cukru
1/8 l letniego mleka
1/2 łyżeczkasoli
1 jajko
125 g miękkiego masła
do podgrzanej miski przeisać mąkę, łyżką uformować w niej dołek, wkruszyć do niego drożdze a następnie wsypać cukierdrożdze wymieszać z odobiną mąki i letnim mlekiem
miskę nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce
wyrośnięte ciastoopruszyć mąką, dodać sól, jajko, miękkie masło (kawałeczek zostawić) i całość dokładnie wyrobić na gładką masę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche dolać trochę mleka.
ciasto energicznie zagniatać aż będzie gładkie i elatyczne
na koniec ponownie włożyć je do miski nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min do momentu gdy podwoi swoją objętość
ciasto podzielić na 4 równe części włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkować na cienkie placki
wykrawać krążki i nadziewać je
ciasto twarogowe
a około 18 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas odpoczywania 1 h
ok 600 kcal
20 dag chudego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju z kiełków kukurydzianych (może da się ten czymś zastąpić)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
4o dag mąki
1/2 kostki drożdży (5 dag)
twaróg, mleko i olej dokładnie wymieszać
dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę, całość lekko wymieszać
wkruszyć drożdze, i wyrobić całość na gładką masę, ciasto zagniatać tak długo aż będzie połyskujące i elastyczne
uformować z niego kulę włożyć do miski i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość
ciasto jeszcze raz wyrobić i wałkować pomiędzy 2 kawałkami folii
wykrawać krążki i nadziewać
ciasto ziemniaczane
na ok 16 pierogów o wielkości 10 cm
czas wykonania 40 min
czas odpoczywania 30 min
430 kcal
0,5 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1 jajko
6 dag skrobi spożywczej
12 dag mąki
umyte i nieobrane ziemniaki gotować w niewielkiej ilości osolonej wody 30 min
ziemniaki obrać, i utłuc
gorącą masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z masłem i skrobią i dodać tyle mąki żeby ciasto było twarde
odstawić na 30 min w temp pokojowej
a następnie cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykroić krążki i nadziewać
ciasto kruche
na ok 12 pierożków o wielkości 10 cm
czas wykonania 20 min
czas schładzania 1 h
czas odpoczywania 30 min
600 kcal
30 dag mąki
2 szczypty soli
1 jajko
15 dag masła
2-3 łyżki lodowatej wody
mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wiórki masła i całość lekko zagnieść
dodać 2 łyżki wody (najlepiej ze stopionego lodu) i zagnieść na gładkie ciasto - w razie potrzeby dodać jeszcze wodę
uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 1 h w chłodne miejsce
wyjąć ciasto z lodówki
zostawić na 30 min w tepm pokojowej,
rozwałkować między dwoma kawałkami foli
wykrawać krążki i nadziewać