Babka gotowana

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Babka gotowana

1 kostka masła roślinnego
6 jaj (żółtka osobno, białka ubić)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać pozostałe składniki i utrzeć. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Foremkę do babki gotowanej (taka metalowa z pokrywką) dobrze wysmarować, wlać ciasto. Foremkę dobrze zamknąć.
Do garnka nalać maksymalnie wody, żeby foremka nie pływała, tylko stała. Wsadzić foremkę z ciastem do wody, przykryć garnek, włączyć gaz/prąd. Gotować na średnim płomieniu 1 godzinę od momentu zagotowania wody.
Po ugotowaniu wyciągnąć, poczekać, aż przestygnie trochę, otworzyć foremkę, wywrócić babę "do góry nogami", oblać polewą np. czekoladową.

Wariacja na temat: ciasto dzielę w proporcji 3/4 : 1/4 i do tej mniejszej części dodaję trochę gorzkiego kakao. Do foremki wlewam najpierw jasne ciasto, potem ciemne, a potem łyżeczką wciskam w kilku miejscach, żeby się takie ciemne kleksy w środku ciasta zrobiły i po przekrojeniu ładnie wyglądały...

Smacznego...


PS. Zdjęcie załączę pewnie w okolicy Wielkanocy, kiedy to babę obowiązkowo robię
icon_smile.gif


Obiecane zdjęcie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Jak to Wielkanocy ... chyba Bożego Narodzenia
fiesgrins.gif


A wiecie że ja tylko raz widziałam taką foremke w Netto i szczerze mówiąc wydawała mi się mało szczelna i jakaś taka malutka. Muszę poszukać w necie bo nigdy takiej baby nie jadłam
fiesgrins.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ponieważ robiłam tę babkę wielokrotnie ale trochę zmodyfikowałam przepis to wpisuję modyfikacje poniżej:
1. daję kostkę masła zwykłego 20 dkg
2. daję 2 płaskie łyżeczki proszku, 3 to IMHO za dużo i czuć ten proszek
3. robię tę babkę często w wersji z kakao czyli do masy dodaję 4 łyżki mąki mniej, potem dzielę masę na pół, do jednej części dodaję 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, wykładam najpierw masę białą a potem kakaową i mieszam lekko patyczkiem do szaszłyków żeby masy się 'zazębiły'
4. dodaję również do masy 2 łyżki rumu, ale uwaga-intensywnie potem pachnie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kurczę, szkoda, że nie mam foremki...
Może by w doniczce glinianej zrobić zawiązując pergaminem? Chyba musze upolować taką forme, bo za duzo dobrego o tych babach sie nasłuchałam
icon_mrgreen.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Jak upolujesz, to daj znać, bo chętnie dla siebie bym upolowała - od mamy co święta nie będę pożyczać
icon_smile.gif


Zdjęcie dorzuciłam, zgodnie z obietnicą
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Moja mama robi tą babkę od ponad 35 lat
icon_mrgreen.gif


I jak mówi pierwszą formę miała prawie 15 lat...taka była solidna, a następne to już jak cię mogę
baa.gif

Swoją kupiliśmy w Bomi, ale czy są jeszcze?...nie wiem. Ostatnio widziałem takie na bazarze "u ruskich", ale jakieś takie toporne były tzn. strasznie grube ścianki miały, ale cena była zachęcająca 10 pln
icon_lol.gif


Jeśli mogę coś dopisać o tej babce, to często dodajemy do niej trochę skórki i soku z cytryny...niestety babka ma wtedy jedną ogromną wadę...znika z talerza podczas jednego podwieczorku
cry_1.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Tobatko ślicznie dziękuję za przepis, babka wyszła pyszna i taka lekka po prostu niebo w gębie
cvety.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
U nas w rodzinie tez robi sie te babka od lat, a ja na kazda Wielkanoc od kilkunastu lat, ale dobrze ze piszecie , ze mozna dodac skorke i kakao. Wlasnie ucierajac w Wielka Sobote ciasto zastanawialam sie czy kakao mozna dodac. Nastepna wyprobuje z bakaliami i kakao, ale nie bede wyjatkowo czekac do Wielkanocy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja wlasnie pozarlam ostatni kawalek - mama mi upiekla, bo ma foremke, ja jej w zamian mazurka zrobilam
icon_smile.gif
Jak zawsze pyszna wyszla.. Ale poluje na swoja foremke...
icon_smile.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dziwne, tutaj te foremki wszedzie mozna dostac, a popularne sa nie do ciast, a raczej do pysznych budyniow z jajek.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
U nas były pewnie za czasów młodosci mojej mamy popularne. Dziś 'nigdzie' do dostania w mojej miescinie, niestety
gruebel_2.gif
Żeby jeszcze w jakichś promocjach były lidlowskich czy plusowych
icon_neutral.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: