- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
Pierogi z kwaszoną kapustą
Na ok. 4 pierożki o wielkości 16 cm
Czas wykonania ok. 100 min
Czas odpoczywania 30 min
Ok. 540 kcal
Do gotowania na parze
Podawać ze śmietaną pomieszaną z kminkiem
1 porcja ciasta ziemniaczanego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
1 cebula
2 łyżki masła
35 dag kwaszonej kapusty
2 łyżki śmietany
Sól
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
10 jadalnych kasztanów
Po 10 dag ciemnych i jasnych winogron
1 żółtko
Pieprz Cayenne
12 orzechów brazylijskich
Ciasto przygotować i odstawić żeby odpoczęło
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle
Dodać do tego kapustę i śmietanę i dusić pod przykryciem ok. 10 min
Kapustę odsączyć na sitku
Doprawić solą i pieprzem
Kasztany pokroić na ćwiartki, a winogrona na połówki – usunąć z nich pestki
Kasztany i winogrona dodać do kapusty, wymieszać
Ciasto cienko rozwałkować wykroić z niego 4 krążki o średnicy ok. 16 cm, nałożyć na każdy po ¼ nadzienia i zlepić
Zagotować osoloną wodę, pierożki włożyć do koszyka do gotowania na parze, nakryć pokrywką i gotować ok. 10 – 15 min
Żółtko rozbełtać i posmarować nim pierogi
Przed podaniem udekorować orzechami brazylijskimi
Na ok. 4 pierożki o wielkości 16 cm
Czas wykonania ok. 100 min
Czas odpoczywania 30 min
Ok. 540 kcal
Do gotowania na parze
Podawać ze śmietaną pomieszaną z kminkiem
1 porcja ciasta ziemniaczanego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16973
1 cebula
2 łyżki masła
35 dag kwaszonej kapusty
2 łyżki śmietany
Sól
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
10 jadalnych kasztanów
Po 10 dag ciemnych i jasnych winogron
1 żółtko
Pieprz Cayenne
12 orzechów brazylijskich
Ciasto przygotować i odstawić żeby odpoczęło
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle
Dodać do tego kapustę i śmietanę i dusić pod przykryciem ok. 10 min
Kapustę odsączyć na sitku
Doprawić solą i pieprzem
Kasztany pokroić na ćwiartki, a winogrona na połówki – usunąć z nich pestki
Kasztany i winogrona dodać do kapusty, wymieszać
Ciasto cienko rozwałkować wykroić z niego 4 krążki o średnicy ok. 16 cm, nałożyć na każdy po ¼ nadzienia i zlepić
Zagotować osoloną wodę, pierożki włożyć do koszyka do gotowania na parze, nakryć pokrywką i gotować ok. 10 – 15 min
Żółtko rozbełtać i posmarować nim pierogi
Przed podaniem udekorować orzechami brazylijskimi