pizza cebulowo- porowa ze sloninka

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Pizza cebulowo-porowa ze słoninka
icon_wink.gif


na podstawie przepisu z "Essen und trinken" 9/06

Ciasto:
20g swieżych drożdży
250g mąki
sól
3-4 łyżki oliwy z oliwek

wierzch ciasta:
1 cebula
1 por
3 lyżki oliwy z olwek
2 gałązki rozmarynu
2- 3 łyżki creme fraiche albo śmietanki 30%
sól
pieprz
80g słoniny (lardo di colonnata/ jest to słonina już już bardzo przyprawiona, przepyszna...)


Ciasto:Drożdże rozpuścić w 150ml ciepłej wody, dodać do mąki ze szczyptą soli, oliwa. Zagnieść ciasto, pozostawić na 45 min do wyrośniecia.

Rozgrzać piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni i ogrzewać kamień przez około godzinę.

Cebulę pokroić na cieniutkie paseczki, por wyczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora, cebulę i rozmaryn, krótko podsmażyć, dodać śmietankę, zamieszać,ostudzić.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia, wyłożyć cebulę i pora , piec około 15 minut.

Słoninke pokroić niemal przezroczyscie, wyłożyć na upieczone ciasto.Rozpuści się ona szybko tworząc przepyszną osłonkę.

Pychotka! Smacznego!
mniam.gif
icon_smile.gif


DSCF5192.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
zrobilam - w sobote, nie mialam lardo - dalam speck - porazka - musi byc lardo, ale i tak wysmienita, na pewno powtorze z lardo - tesciowka sie napalila i bedzie szukac dobrego toskanskiego lardo

dzieki za przepis
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
oj Asika- cala potrawa zalezy wlasnie od tej sloninki... musi byc cieniutko!! pokrojona...i ona po rozuszczeniu sie tworzy jakby sosik... bez tego ani rusz.. mniam... wlasnie kilka dni temu znow ja robilam

czekam zatem na Twoja powtorke
icon_wink.gif