- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Pizza cebulowo-porowa ze słoninka
na podstawie przepisu z "Essen und trinken" 9/06
Ciasto:
20g swieżych drożdży
250g mąki
sól
3-4 łyżki oliwy z oliwek
wierzch ciasta:
1 cebula
1 por
3 lyżki oliwy z olwek
2 gałązki rozmarynu
2- 3 łyżki creme fraiche albo śmietanki 30%
sól
pieprz
80g słoniny (lardo di colonnata/ jest to słonina już już bardzo przyprawiona, przepyszna...)
Ciasto
rożdże rozpuścić w 150ml ciepłej wody, dodać do mąki ze szczyptą soli, oliwa. Zagnieść ciasto, pozostawić na 45 min do wyrośniecia.
Rozgrzać piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni i ogrzewać kamień przez około godzinę.
Cebulę pokroić na cieniutkie paseczki, por wyczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora, cebulę i rozmaryn, krótko podsmażyć, dodać śmietankę, zamieszać,ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia, wyłożyć cebulę i pora , piec około 15 minut.
Słoninke pokroić niemal przezroczyscie, wyłożyć na upieczone ciasto.Rozpuści się ona szybko tworząc przepyszną osłonkę.
Pychotka! Smacznego!

na podstawie przepisu z "Essen und trinken" 9/06
Ciasto:
20g swieżych drożdży
250g mąki
sól
3-4 łyżki oliwy z oliwek
wierzch ciasta:
1 cebula
1 por
3 lyżki oliwy z olwek
2 gałązki rozmarynu
2- 3 łyżki creme fraiche albo śmietanki 30%
sól
pieprz
80g słoniny (lardo di colonnata/ jest to słonina już już bardzo przyprawiona, przepyszna...)
Ciasto
Rozgrzać piekarnik z kamieniem do temperatury 240 stopni i ogrzewać kamień przez około godzinę.
Cebulę pokroić na cieniutkie paseczki, por wyczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora, cebulę i rozmaryn, krótko podsmażyć, dodać śmietankę, zamieszać,ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia, wyłożyć cebulę i pora , piec około 15 minut.
Słoninke pokroić niemal przezroczyscie, wyłożyć na upieczone ciasto.Rozpuści się ona szybko tworząc przepyszną osłonkę.
Pychotka! Smacznego!



Ostatnią edycję dokonał moderator: