CIASTO BEZTŁUSZCZOWE

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
Jest to wspaniałe w smaku i wyglądzie ciasto. Jest dość łatwe w przygotowaniu. Nie ma osoby, która spróbując, nie powróciła do niego raz jeszcze... Zaznaczam, że zdjęcia nie wkleję, gdyż nie posiadam aktualnie aparatu ;)

Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 3 jajka
- 4-5 jabłek
- 3 szklanki bakalii (ja daję paczkę płatków migdałowych, paczkę orzechów włoskich, paczkę suszonych moreli i śliwek, paczkę wiórków kokosowych, rodzynki)
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka pr. do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody

Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić w kostkę i wraz z bakaliami wrzucić do miski, całość zasypać cukrem i odstawić na godzinę
- dodać obie mąki, jajka i całość wymieszać
- wysmarować i wyłożyć tartą bułką blachę (duża blacha), masę przełożyć
- piec w 180-200 st.C przez około 45 minut
- tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w 5-6 łyżkach wody, ciasto polać i posypać wiórkami

SMACZNEGO!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Brzmi ciekawie - choć na pewno ja bym dała mniej cukru, bo 1,5 szkl. na tyle mąki- to dla mnie wściekle słodkie jest.
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Na wstępie
fleur023.gif
......... fleur009.gif
................ fleur020.gif
...................... fleur001.gif
.............................. fleur010.gif wśród nas Bubble.


Zajrzyj może na temat powitalny i daj szansę przywitać się z Tobą innym
icon_razz.gif
. Byłam tam dzisiaj, ale Twojego wpisu jeszcze nie widziałam..

A'propos ciasta - czyta się smacznie. Może wypróbuję jutro... Dzisiaj mi się już nie chce.
Pozdrówka
cvety.gif
 

Załączniki

  • fleur023.gif
    fleur023.gif
    3.7 KB · Wyświetleń: 1
  • fleur009.gif
    fleur009.gif
    2.8 KB · Wyświetleń: 1
  • fleur020.gif
    fleur020.gif
    3 KB · Wyświetleń: 1
  • fleur001.gif
    fleur001.gif
    3 KB · Wyświetleń: 1
  • fleur010.gif
    fleur010.gif
    1.4 KB · Wyświetleń: 1

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No, Bubble, zabieram sie za robotę. Ale jak nie wyjdzie, to znajdę CIĘ !!!
Chiii... Muszę godnie moje Szczęście Ślubne przywitać po powrocie z 3 dniowej wyprawy.
icon_smile.gif
)
 

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
Miszka - biorę za to ciasto odpowiedzialność ;) Myślę, że już po fakcie i je upiekłaś, mów jak wyszło i wklejaj zdjęcie!
pzdr
icon_smile.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Upiekłam, choc nie bardzo wierzyłam w efekt. Nie mogłam sobie wyobrazić, skąd weźmie się ciecz do spojenia tak dużej ilości suchych produktów. Lubię bakalie a nie przepadam za keksem. No to spróbowałam.... Z połowy porcji wyszło takie DSC07704.JPG DSC07705.JPG

O dziwo faktycznie nie jest słodkie. Ciasto ma ciemny kolor, ale dałam dość dużo śliwek.
Jest moim zdaniem dość "cukierniane", ja takie lubię.
 

Załączniki

  • DSC07704.JPG
    DSC07704.JPG
    147.4 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC07705.JPG
    DSC07705.JPG
    140.4 KB · Wyświetleń: 1

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Cukierniane czyli takie troche sklepowe. Ciasto suche ale to nie przeszkadza, bo jabłka są wilgotne.
Smak inny niż w keksie, może przez sodę. Ogólnie dobre. W ogóle takie ..... no, inne.
Dla mnie to zupełnie nieznany smak ciasta.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki Maryna za odpowiedż
icon_mrgreen.gif
Teraz juz wiem mniej więcej
icon_wink.gif
 

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
A gdzie polewa z czekolady posypana wiórkami kokosowymi?! Ich brak zabija cały efekt smakowy i wizualny!

PS: Moje wychodzi troszkę ciemniejsze wewnątrz i z tego co widze, to niewiele dałaś bakalii...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Bubble - przymusu nie było
icon_lol.gif


Kokosu nie cierpię. Czekolada mogła być ewentualnie, ale dla mnie najważniejsze były bakalie. Jak to dałam niedużo?
Półtorej szklanki, według przepisu. Nie ugniatałam...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy