CIASTO BEZTŁUSZCZOWE

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
Jest to wspaniałe w smaku i wyglądzie ciasto. Jest dość łatwe w przygotowaniu. Nie ma osoby, która spróbując, nie powróciła do niego raz jeszcze... Zaznaczam, że zdjęcia nie wkleję, gdyż nie posiadam aktualnie aparatu ;)

Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 3 jajka
- 4-5 jabłek
- 3 szklanki bakalii (ja daję paczkę płatków migdałowych, paczkę orzechów włoskich, paczkę suszonych moreli i śliwek, paczkę wiórków kokosowych, rodzynki)
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka pr. do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody

Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić w kostkę i wraz z bakaliami wrzucić do miski, całość zasypać cukrem i odstawić na godzinę
- dodać obie mąki, jajka i całość wymieszać
- wysmarować i wyłożyć tartą bułką blachę (duża blacha), masę przełożyć
- piec w 180-200 st.C przez około 45 minut
- tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w 5-6 łyżkach wody, ciasto polać i posypać wiórkami

SMACZNEGO!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Brzmi ciekawie - choć na pewno ja bym dała mniej cukru, bo 1,5 szkl. na tyle mąki- to dla mnie wściekle słodkie jest.
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Na wstępie
fleur023.gif
.........fleur009.gif
................fleur020.gif
......................fleur001.gif
..............................fleur010.gif wśród nas Bubble.


Zajrzyj może na temat powitalny i daj szansę przywitać się z Tobą innym
icon_razz.gif
. Byłam tam dzisiaj, ale Twojego wpisu jeszcze nie widziałam..

A'propos ciasta - czyta się smacznie. Może wypróbuję jutro... Dzisiaj mi się już nie chce.
Pozdrówka
cvety.gif
 

Załączniki

  • fleur023.gif
    fleur023.gif
    3.7 KB · Wyświetleń: 0
  • fleur009.gif
    fleur009.gif
    2.8 KB · Wyświetleń: 0
  • fleur020.gif
    fleur020.gif
    3 KB · Wyświetleń: 0
  • fleur001.gif
    fleur001.gif
    3 KB · Wyświetleń: 0
  • fleur010.gif
    fleur010.gif
    1.4 KB · Wyświetleń: 0

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No, Bubble, zabieram sie za robotę. Ale jak nie wyjdzie, to znajdę CIĘ !!!
Chiii... Muszę godnie moje Szczęście Ślubne przywitać po powrocie z 3 dniowej wyprawy.
icon_smile.gif
)
 

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
Miszka - biorę za to ciasto odpowiedzialność ;) Myślę, że już po fakcie i je upiekłaś, mów jak wyszło i wklejaj zdjęcie!
pzdr
icon_smile.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Upiekłam, choc nie bardzo wierzyłam w efekt. Nie mogłam sobie wyobrazić, skąd weźmie się ciecz do spojenia tak dużej ilości suchych produktów. Lubię bakalie a nie przepadam za keksem. No to spróbowałam.... Z połowy porcji wyszło takie DSC07704.JPG DSC07705.JPG

O dziwo faktycznie nie jest słodkie. Ciasto ma ciemny kolor, ale dałam dość dużo śliwek.
Jest moim zdaniem dość "cukierniane", ja takie lubię.
 

Załączniki

  • DSC07704.JPG
    DSC07704.JPG
    147.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC07705.JPG
    DSC07705.JPG
    140.4 KB · Wyświetleń: 0

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Cukierniane czyli takie troche sklepowe. Ciasto suche ale to nie przeszkadza, bo jabłka są wilgotne.
Smak inny niż w keksie, może przez sodę. Ogólnie dobre. W ogóle takie ..... no, inne.
Dla mnie to zupełnie nieznany smak ciasta.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki Maryna za odpowiedż
icon_mrgreen.gif
Teraz juz wiem mniej więcej
icon_wink.gif
 

Bubble

Member
Lis 26, 2006
210
0
0
A gdzie polewa z czekolady posypana wiórkami kokosowymi?! Ich brak zabija cały efekt smakowy i wizualny!

PS: Moje wychodzi troszkę ciemniejsze wewnątrz i z tego co widze, to niewiele dałaś bakalii...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Bubble - przymusu nie było
icon_lol.gif


Kokosu nie cierpię. Czekolada mogła być ewentualnie, ale dla mnie najważniejsze były bakalie. Jak to dałam niedużo?
Półtorej szklanki, według przepisu. Nie ugniatałam...