Racuszki ryżowe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
12 dag mąki pszennej
12 dag ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder po posypania

Ryż ugotować na sypko. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ryż. Wymieszać.
Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
Usmażone posypać cukrem pudrem.

Moje uwagi:
Nigdy nie odmierzam ilości ryżu. Gotuję troszkę więcej - 2 torebki. Ciasto wtedy jest bardziej gęste, ale również pyszne.
Jeżeli mi zostaje większa ilość ryżu (chodzi mi o więcej niż 2 łyżki
icon_wink.gif
) np. z poprzedniego dnia to dodaję tyle ile mam. Wtedy ciasto jest bardziej płynne
icon_lol.gif


Polecam bo bardzo dobre. Przy najbliższej okazji zdjęcie cykne
icon_mrgreen.gif
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Właśnie skończyliśmy jeść. Do ciasta dodałam troszkę mąki pszennej razowej. Z własną konfiturą wiśniową smakowały wszystkim ( wybrednym ) domownikom. Polecam na szybką kolację lub podwieczorek. Dziękuję za inspirację.
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Cieszę się, że smakowały
banana.gif
banana.gif
banana.gif


Julce czasem daję z dżemikiem i też pochłania supcio
daumen.gif
My wolimy jednak z cukrem pudrem
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O, jaki fajny przepis. Muszę wypróbować, bo smaka sobie narobiłam
mniam.gif
daumen.gif