- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
12 dag mąki pszennej
12 dag ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Ryż ugotować na sypko. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ryż. Wymieszać.
Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
Usmażone posypać cukrem pudrem.
Moje uwagi:
Nigdy nie odmierzam ilości ryżu. Gotuję troszkę więcej - 2 torebki. Ciasto wtedy jest bardziej gęste, ale również pyszne.
Jeżeli mi zostaje większa ilość ryżu (chodzi mi o więcej niż 2 łyżki
) np. z poprzedniego dnia to dodaję tyle ile mam. Wtedy ciasto jest bardziej płynne
Polecam bo bardzo dobre. Przy najbliższej okazji zdjęcie cykne
12 dag ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
olej do smażenia
cukier puder po posypania
Ryż ugotować na sypko. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ryż. Wymieszać.
Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
Usmażone posypać cukrem pudrem.
Moje uwagi:
Nigdy nie odmierzam ilości ryżu. Gotuję troszkę więcej - 2 torebki. Ciasto wtedy jest bardziej gęste, ale również pyszne.
Jeżeli mi zostaje większa ilość ryżu (chodzi mi o więcej niż 2 łyżki
Polecam bo bardzo dobre. Przy najbliższej okazji zdjęcie cykne