kotleciki z ziarna amarantusa

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Amarant to ziarno bezglutenowe, bogate w bialko wysokojakosciowe, zawiera wiele cennych tluszczy nienasyconych, enzymow, mineralo, pierwiastkow sladowych. Dostarcza bardzo duzo wapnia i zelaza.
Amarant, ziarno Inkow jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm


kotleciki z amarantusa (ok. 8 sztuk)
150g ziarna amarantusa
320ml bulionu warzywnego
1 jajko
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki startej goudy
sol, pieprz, kolendra, mozna dodac 2 lyzki mielonych orzechow laskowych

amarant wsypac do gotujacego sie bulionu, przykryc pokrywka i gotowac na malym ogniu ok 30-35 minut, ostatnie 5 minut sciagnac pokrywke, ostudzic
dodac reszte skladnikow i przypraw, dobrze wymieszac

na patelni rozpuscic tluszcz i smazyc plaskie kotleciki

pychota
mniam.gif
mniam.gif


100_0139.JPG
 

Załączniki

  • 100_0139.JPG
    100_0139.JPG
    52.7 KB · Wyświetleń: 0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Malgos nie, nie sa suche, pierwszy kes mi smakowal jak normalny kotlet
icon_lol.gif


masa wyrobiona jest wilgotna, trzeba raczki moczyc przed formowaniem, ale fajne sa te kotleciki, bo nie przyklejaja sie do patelni, ladnie sie daja obrocic, jak dla mnie to perfekt
daumen.gif
beda napewno czesciej robione

a amarantus dla kobiet w ciazy jest baaardzo polecany
icon_wink.gif
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Odswiezam , bo planuję zakupić ziarna amarantusa , może ktoś jeszcze skusi się na zrobienie tych ciekawych kotlecikow
icon_smile.gif