Chleb prowansalski dla maszynistow
maszyna Princess 1936
program Basic / skorka Dark
80 g maki pszennej chlebowej / polskiej mn. wiecej o numerze 800 /
300 g maki pszennej / polskiej o numerze 500 /
120 g maki tzw. manitoba / amerykanskiej, kanadyjskiej, wysokoglutenowej /
300 ml wody / 28° /
2 lyzki oliwy extravergine
1 plaska lyzeczka cukru
1,5 lyzeczki soli
12,5 g swiezych drozdzy
2 lyzki ziol prowansalskich
1 lyzeczka czosnku liofilizowanego
- chleb jest niski, gdyz / mimo, ze jest to jeden z moich pierwszych przepisow / ostatnio robie chleby z 400 g maki - przeliczam wszystkie skladniki
- ilosc drozdzy odwazni moga zmniejszyc nawet do 8 g / tez wyrasta /
- maki mozna podmienic: najwazniejsze sa ziola prowansalskie i czosnek, reszta jak w klasycznym chlebie z maszyny
- temperatury nie trzeba mierzyc; wazne, aby nie "zabic" drozdzy
maszyna Princess 1936
program Basic / skorka Dark
80 g maki pszennej chlebowej / polskiej mn. wiecej o numerze 800 /
300 g maki pszennej / polskiej o numerze 500 /
120 g maki tzw. manitoba / amerykanskiej, kanadyjskiej, wysokoglutenowej /
300 ml wody / 28° /
2 lyzki oliwy extravergine
1 plaska lyzeczka cukru
1,5 lyzeczki soli
12,5 g swiezych drozdzy
2 lyzki ziol prowansalskich
1 lyzeczka czosnku liofilizowanego
- chleb jest niski, gdyz / mimo, ze jest to jeden z moich pierwszych przepisow / ostatnio robie chleby z 400 g maki - przeliczam wszystkie skladniki
- ilosc drozdzy odwazni moga zmniejszyc nawet do 8 g / tez wyrasta /
- maki mozna podmienic: najwazniejsze sa ziola prowansalskie i czosnek, reszta jak w klasycznym chlebie z maszyny
- temperatury nie trzeba mierzyc; wazne, aby nie "zabic" drozdzy
