- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
3-4 ciasteczka o smaku amaretto lub biszkopciki
200 g masy marcepanowej
250 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
10 g płynnego miodu
60 ml oleju
50 g kwaśnej śmietany
100 ml likieru amaretto
100 m białej polewy
10 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
cukrowe perełki
Składniki na 24 sztuki.
Blaszkę posmarować masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
Ciasteczka rozkruszyć. 50 g marcepanu pokroić i wymieszać z mąką, ciasteczkami, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Połączyć roztrzepane jajko, miód, olej, śmietanę i likier. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Ciastem napełnić foremki.
Piec 15 min w temp 180 st.
Resztę masy marcepanowej dokładnie zanieść z cukrem pudrem i barwnikiem. Rozwałkować cienko masę między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć foremkami 24 choinki.
Rozkruszoną polewę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka posmarować muffinki. Udekorować choinkami i perełkami.
200 g masy marcepanowej
250 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
10 g płynnego miodu
60 ml oleju
50 g kwaśnej śmietany
100 ml likieru amaretto
100 m białej polewy
10 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
cukrowe perełki
Składniki na 24 sztuki.
Blaszkę posmarować masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
Ciasteczka rozkruszyć. 50 g marcepanu pokroić i wymieszać z mąką, ciasteczkami, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Połączyć roztrzepane jajko, miód, olej, śmietanę i likier. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać. Ciastem napełnić foremki.
Piec 15 min w temp 180 st.
Resztę masy marcepanowej dokładnie zanieść z cukrem pudrem i barwnikiem. Rozwałkować cienko masę między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć foremkami 24 choinki.
Rozkruszoną polewę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka posmarować muffinki. Udekorować choinkami i perełkami.