Lussekatter czyli szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
Te szafranowe buleczki jemy przez caly Grudzien, od pierwszego Adwentu do Swiat, ale szczegolnie na dzien Sw. Lucia (13/12).

Uwaga! Ciasto sie bardzo latwo lepi, ale nie dodac za duzo maki bo buleczki beda suche.

lussekatter.jpg


Lussekatter (Swedzkie buleczki Adventowe z szafranem)
(32 buleczki)


50 gram drozdzy
100 gram masla
500 ml mleka
250 gram bialego sera (Szwedski jest dosc plynny, prosze wybrac ser ktory nie jest za "suchy" i "twardy")
1.5 gram szafranu
150 ml cukru
okolo 1700 ml maki

Uzdobic rodzynkami.
Posmarowac 1 jajko.

Rozpuscic maslo i dodac mleka, ogrzac do temparatury 37 stopni C. Mleko i maslo wymieszac z drozdami rozrobnionimy. Wymieszac z maka, cukrem, szafranem i serem. Zagnesc i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem na 40 minut.

Jeszce raz wyrobic ciasto (ewentualnie dodac troche maki) i podzielic je na 32 waleczkow o dlugosci 15-20 cm. Uformowac je w ksztalt litery S. Kazdy Lussekatt ozdobic dwoma rodzynkami i ulozyc na papierze do pieczenia. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Posmarowac buleczki ubitym jajkiem. Piec okolo 5-8 minut w temperaturze 225 stopni C. Buleczki maja byc zlote.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dagmara

Member
Paź 7, 2005
65
0
0
AgusiaH @ 10 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=410282Dagmaro, czy ten bialy ser to bardziej Philadelphie przypomina, czy tez polski twarog lub cottage cheese? A moze serek homogenizowany?
Tak, raczej jak serek homogenizowany! Absolutnie ne jak Philadelphia ani jak cottage cheese, bo Philadelphia jest za twarda i cottage cheese ma granulki.

Margot: Mam nadzieje ze beda Ci smakowac!
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Saszetka drożdży a 7 g podniesie to ciasto?
gruebel_2.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Witaj, Dagmara. Twoj blog jest przepiekny. Smaczny i sliczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajne te bułki
daumen.gif
, mam troche mleka do przetworzenia na ser, bedzie nie bardzo zwarty, to moze przerobię
fiesgrins.gif

Zadziwiaja mnie kształty, w jakie sie je zawija, fajowe i fantazyjne są (wygrzebane w googlu)
Pokaż załącznik 6828
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Podnoszę, bo się szykuję. Zastanawiam się czy 32 buły zmieszczą się na piekarnikowej blasze
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Piekłam. Zdjęć brak. Ciasto się świetnie wyrabia. Dodałam serek homo waniliowy- pięknie pachniało
icon_mrgreen.gif

Wypiek jest mięciutki, pachnący i mleczno- maślany w smaku.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
U nas tradycyjnie tez sie piecze:

IMG_0955.jpg

Ale uwazam,ze szafran ma okropny smak.
icon_rolleyes.gif
 

Załączniki

  • IMG_0955.jpg
    IMG_0955.jpg
    580.2 KB · Wyświetleń: 1

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38