Te szafranowe buleczki jemy przez caly Grudzien, od pierwszego Adwentu do Swiat, ale szczegolnie na dzien Sw. Lucia (13/12).
Uwaga! Ciasto sie bardzo latwo lepi, ale nie dodac za duzo maki bo buleczki beda suche.
Lussekatter (Swedzkie buleczki Adventowe z szafranem)
(32 buleczki)
50 gram drozdzy
100 gram masla
500 ml mleka
250 gram bialego sera (Szwedski jest dosc plynny, prosze wybrac ser ktory nie jest za "suchy" i "twardy"
1.5 gram szafranu
150 ml cukru
okolo 1700 ml maki
Uzdobic rodzynkami.
Posmarowac 1 jajko.
Rozpuscic maslo i dodac mleka, ogrzac do temparatury 37 stopni C. Mleko i maslo wymieszac z drozdami rozrobnionimy. Wymieszac z maka, cukrem, szafranem i serem. Zagnesc i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem na 40 minut.
Jeszce raz wyrobic ciasto (ewentualnie dodac troche maki) i podzielic je na 32 waleczkow o dlugosci 15-20 cm. Uformowac je w ksztalt litery S. Kazdy Lussekatt ozdobic dwoma rodzynkami i ulozyc na papierze do pieczenia. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Posmarowac buleczki ubitym jajkiem. Piec okolo 5-8 minut w temperaturze 225 stopni C. Buleczki maja byc zlote.
Uwaga! Ciasto sie bardzo latwo lepi, ale nie dodac za duzo maki bo buleczki beda suche.

Lussekatter (Swedzkie buleczki Adventowe z szafranem)
(32 buleczki)
50 gram drozdzy
100 gram masla
500 ml mleka
250 gram bialego sera (Szwedski jest dosc plynny, prosze wybrac ser ktory nie jest za "suchy" i "twardy"
1.5 gram szafranu
150 ml cukru
okolo 1700 ml maki
Uzdobic rodzynkami.
Posmarowac 1 jajko.
Rozpuscic maslo i dodac mleka, ogrzac do temparatury 37 stopni C. Mleko i maslo wymieszac z drozdami rozrobnionimy. Wymieszac z maka, cukrem, szafranem i serem. Zagnesc i wyrobic gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem na 40 minut.
Jeszce raz wyrobic ciasto (ewentualnie dodac troche maki) i podzielic je na 32 waleczkow o dlugosci 15-20 cm. Uformowac je w ksztalt litery S. Kazdy Lussekatt ozdobic dwoma rodzynkami i ulozyc na papierze do pieczenia. Przykryc i odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Posmarowac buleczki ubitym jajkiem. Piec okolo 5-8 minut w temperaturze 225 stopni C. Buleczki maja byc zlote.
Ostatnią edycję dokonał moderator: