Lussekatter czyli szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobione i zjedzone. Niestety nie potrafiłam uturlać tak długich wałeczków, wogóle mi wałki z drożdżowego nie wychodzą
ugly_08.gif

Zrobiłam zwykłe bułki, lecz one rosnąc troche się rozlały i takie jajowate plaskacze się z nich porobiły
icon_mrgreen.gif

zrobiłam więc na nich nacięcia i dałam po 2 rodzynki na oczy, wyszły mi piękne i słodkie pluskwy
fiesgrins.gif
mąż był zaskoczony gdy codziennie brał je zamrożone do pracy a one na Niego tak spozierały
icon_eek.gif

Bardzo smaczne, delikatne i puchate bułeczki
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

maugosha

Member
Gru 3, 2012
94
0
0
Wczoraj upieklam
icon_smile.gif
to switeczne buleczki ,proste i smaczne
icon_smile.gif

Składniki:
50g drożdży
150g masła lub margaryny
0,5 l mleka
250g serka homogenizowanego
1,g szafranu
150 g cukru
0,5 łyżeczki soli
1 kg mąki
1 jajko do posmarowania i rodzynki do dekoracji

Wykonanie:
Masło rozpuścić, dolać mleko , do przestudzonego roztworu mleczno maślanego dodać drożdże. W większej misce wymieszać resztę składników, dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na pół godziny, gdy ciasto podrośnie formować wałeczki jak na kopytka , kroić wałki długości około 20 cm, zawijać zgrabne ślimaczki, układać na posmarowanej blaszce, dekorować rodzynkami, odstawić na 15 minut, po czym posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C piec około 10 minut do zrumienienia.

lussekatter2.jpg

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Przepis jest juz na CC, tutaj - klik
icon_smile.gif

Pieklam je po razu pierwszy dwa lata temu (oczywiscie na dzien SW. Lucji), z dokladnie tego samego przepisu (zapozyczony rowniez od Mansikki).

A tutaj moje :

Lussekatter3.jpg

Sa pyszne!
lecker.gif

Załączniki

• Lussekatter3.jpg
    Lussekatter3.jpg
    59.6 KB · Wyświetleń: 0

maugosha

Member
Gru 3, 2012
94
0
0
Oj kurcze ... nie bardzo wiem jak sie poruszac jeszcze po forum ... szukalam "wyszukiwarki" ale nie znalazlam ... "na oko" ciezko czasem cos znalesc .... moze moderator zlaczy watki i nie bedzie dublikatu
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy