Żeberka o wyrazistym smaku

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie podaję ilości bo robię na oko i tyle ile mam w domu
icon_lol.gif

Potrzebujemy:

żeberek pociętych na małe porcje
przyprawa typu maggi
przyprawa kucharek (ale nie w płynie)
majeranek
marchew
cebula

Żeberka jeśli zamrożone najpierw należy namoczyć w wodzie, aż się rozmroża, a przy okazji umyją
icon_wink.gif
Następnie oblewamy je maggi i nacieramy kucharkiem.
Marchewkę kroimy albo w grubsze plasterki albo w słupki. Kładziemy na dno formy, a na nią układamy żeberka. Żeberka muszą przykrywać marchewkę, bo inaczej się spiecze za mocno i nie będzie smaczna.
Mięsko posypujemy majerankiem - tyle ile lubimy. Na koniec żeberka posypujemy cebulą posiekaną (ja scieram na grubych oczkach)
icon_mrgreen.gif


Tak przygotowane zostawiamy na minimum godzinę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 min - to zależy od żeberek i od tego czy lubimy bardziej czy mniej przypieczone
icon_lol.gif
Najlepiej sprawdzić czy upieczone w ten sposób, że jeśli ruszymy kostkę i odchodzi od mięska tzn że już są dobre
mniam.gif


Podaję zazwyczaj albo z frytkami albo z ziemniaczkami zapiaszczonymi i surówką.

Pycha!