- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Nie podaję ilości bo robię na oko i tyle ile mam w domu
Potrzebujemy:
żeberek pociętych na małe porcje
przyprawa typu maggi
przyprawa kucharek (ale nie w płynie)
majeranek
marchew
cebula
Żeberka jeśli zamrożone najpierw należy namoczyć w wodzie, aż się rozmroża, a przy okazji umyją
Następnie oblewamy je maggi i nacieramy kucharkiem.
Marchewkę kroimy albo w grubsze plasterki albo w słupki. Kładziemy na dno formy, a na nią układamy żeberka. Żeberka muszą przykrywać marchewkę, bo inaczej się spiecze za mocno i nie będzie smaczna.
Mięsko posypujemy majerankiem - tyle ile lubimy. Na koniec żeberka posypujemy cebulą posiekaną (ja scieram na grubych oczkach)
Tak przygotowane zostawiamy na minimum godzinę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 min - to zależy od żeberek i od tego czy lubimy bardziej czy mniej przypieczone
Najlepiej sprawdzić czy upieczone w ten sposób, że jeśli ruszymy kostkę i odchodzi od mięska tzn że już są dobre
Podaję zazwyczaj albo z frytkami albo z ziemniaczkami zapiaszczonymi i surówką.
Pycha!

Potrzebujemy:
żeberek pociętych na małe porcje
przyprawa typu maggi
przyprawa kucharek (ale nie w płynie)
majeranek
marchew
cebula
Żeberka jeśli zamrożone najpierw należy namoczyć w wodzie, aż się rozmroża, a przy okazji umyją

Marchewkę kroimy albo w grubsze plasterki albo w słupki. Kładziemy na dno formy, a na nią układamy żeberka. Żeberka muszą przykrywać marchewkę, bo inaczej się spiecze za mocno i nie będzie smaczna.
Mięsko posypujemy majerankiem - tyle ile lubimy. Na koniec żeberka posypujemy cebulą posiekaną (ja scieram na grubych oczkach)

Tak przygotowane zostawiamy na minimum godzinę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 min - to zależy od żeberek i od tego czy lubimy bardziej czy mniej przypieczone


Podaję zazwyczaj albo z frytkami albo z ziemniaczkami zapiaszczonymi i surówką.
Pycha!