Babka bananowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Babka bananowa

Przepis podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6874#post6874

Składniki:
100 g masła lub margaryny
1 i 1/4 szklanki cukru ( można mniej, wg mnie wystarczy 1 szklanka)
2 jajka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
4 dojrzałe banany

Wykonanie:
Piekarnik nagrzac do 180 stopni C.
Banany rozgnieść widelcem. Roztopić masło lub margarynę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku ( cały czas mieszając), mąkę z proszkiem, sól, mleko i na końcu puree z bananów. Przestrzegać podanej kolejności dodawania składników!!
Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, piec około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

A to moja babka.
Są w niej 3 banany, bo tylko tyle miałam w domu. Zmniejszyłam też ilość cukru do 1 szklanki. Babkę robi się błyskawicznie. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i dlugo utrzymuje świeżość.
 

Załączniki

  • babka_bananowa_2.jpg
    babka_bananowa_2.jpg
    51.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
szuwarek @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=414586a w którym momencie dodać proszek, zmieszać go z mąką ?
Tak, już poprawiam.
icon_smile.gif

Dziś też ją upiekłam, tylko rozmnożoną do sześciu małych babeczek.
Właśnie stygną.
 

Załączniki

  • babeczki_bananowe.jpg
    babeczki_bananowe.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 0
  • babeczki_bananowe2.jpg
    babeczki_bananowe2.jpg
    35.1 KB · Wyświetleń: 0
  • babeczki_bananowe3.jpg
    babeczki_bananowe3.jpg
    33.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
ładne mufinki ! w jakiej temp piec i jak długo te cudeńka
icon_mrgreen.gif
a zapomniałam zapyatć ile sztuk wyszło z masy ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Cieszę się, że ją odkopałaś, bo to bardzo dobra i prosta babka.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Jeszcze stygnie, ale cos czuje, ze to bedzie powtarzany przepis. Pachnie pieknie. Jak zwykle przy robieniu ciasta pomagala mi corka, jak zwykle musiala wlozyc palec do miski - stwierdzila, ze pyszne bedzie i mam je takie robic na urodziny. Koniecznie w ksztalcie serca. Zdjecie wstawie jak sie do jutra cos ostanie.
Dalam tez 3 banany, bo mi jednego pozarla.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Ojej, szkoda, że zakalec. Bananowe ciasta są niestety bardzo kapryśne... To jest jedyne, które mi się udaje bez zakalca.
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
skusilam sie juz drugi raz na ta babke
icon_mrgreen.gif

Jest rewelacyjna zwlaszcza taka ciepla, pychota
tylko teraz zrobilam ja z polowy porcji z 2 jajkami i bez mleka bo zapomnialam dac
icon_redface.gif


DSC02105.JPG

DSC02104.JPG
 

Załączniki

  • DSC02105.JPG
    DSC02105.JPG
    59.4 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC02104.JPG
    DSC02104.JPG
    70.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Wlasnie wyciagnelam z piekarnika, pachnie slicznie-tylko malo mi wyrosla ta babka. W przekroju wydaje mi sie ze nie ma raczej zakalca choc ciasto jest wyraznie wilgotne.Nie moglam juz sie doczekac i ukroilam sobie kawaleczek-PYCHA
lecker.gif
. Joanno dziekuje za przepis
anbetung.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
To jedyne bananowe ciasto jakie mi wychodzi, po niewielkiej modyfikacji- zamiast proszku dodaję łyzeczkę sody i piekę zdecydowanie dłużej, ponad godzinę.
 

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
a mi niestety nie wyszla, pieklam 1h a i tak wyszedl zakalec po całosci
icon_sad.gif
nie wiem czy to wina bananów? wszystko robiłam wg instrukcji
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Dorotko, bananowe ciasta sa bardzo chimeryczne i nieraz mimo naszych starań wychodzą z zakalcem.
Trudno powiedzieć, od czego to zależy. Osobiście dodając ostatnią szklankę mąki i mus bananowy odkładam mikser i mieszam delikatnie masę łyżką, by nie zniszczyć pulchnej struktury ciasta. Jak na razie gwarantowało mi to powodzenie wypieku. Dziś zamiast mleka dałam gęsty jogurt, więc będę czekać z niepokojem na rezultat.

EDIT:
Wszystko na szczęście wygląda dobrze. Babeczki pięknie wyrosły i jeszcze piękniej pachną. Piekłam 40 minut (forma na sześć babeczek).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

domiga

Member
Lis 16, 2011
1
0
0
Zrobiłam tą babkę, bo nie wiedziałam co zrobić z pozostałymi bananami, które już zczarniały. Babka jest super
icon_smile.gif
Mocno słodka, choć dodałam tylko szklankę cukru, i mocno wilgotna
icon_smile.gif
No i przede wszystkim szybko się ją robi i krótko piecze
icon_smile.gif
Mniam mnia, Obawiam się, że nie dotrwa do powrotu męża z pracy
icon_smile.gif