- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Babka bananowa
Przepis podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6874#post6874
Składniki:
100 g masła lub margaryny
1 i 1/4 szklanki cukru ( można mniej, wg mnie wystarczy 1 szklanka)
2 jajka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
4 dojrzałe banany
Wykonanie:
Piekarnik nagrzac do 180 stopni C.
Banany rozgnieść widelcem. Roztopić masło lub margarynę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku ( cały czas mieszając), mąkę z proszkiem, sól, mleko i na końcu puree z bananów. Przestrzegać podanej kolejności dodawania składników!!
Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, piec około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
A to moja babka.
Są w niej 3 banany, bo tylko tyle miałam w domu. Zmniejszyłam też ilość cukru do 1 szklanki. Babkę robi się błyskawicznie. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i dlugo utrzymuje świeżość.
Przepis podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=6874#post6874
Składniki:
100 g masła lub margaryny
1 i 1/4 szklanki cukru ( można mniej, wg mnie wystarczy 1 szklanka)
2 jajka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
4 dojrzałe banany
Wykonanie:
Piekarnik nagrzac do 180 stopni C.
Banany rozgnieść widelcem. Roztopić masło lub margarynę, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku ( cały czas mieszając), mąkę z proszkiem, sól, mleko i na końcu puree z bananów. Przestrzegać podanej kolejności dodawania składników!!
Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, piec około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
A to moja babka.
Są w niej 3 banany, bo tylko tyle miałam w domu. Zmniejszyłam też ilość cukru do 1 szklanki. Babkę robi się błyskawicznie. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i dlugo utrzymuje świeżość.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: