Sernik gotowany

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
CIASTO

4 i 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jaja
1/2 szklanki cukru
4-5 łyzek miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać miękkie masło, całe jajka, cukier, miód i sodkę. Wyrobić ciasto aż się wszystko ładnie połączy. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować cienko i ponakłuwac widelcem. Piec pokolei w 180 C około 8-10 minut.

MASA SEROWA

1 kg sera białego zmielonego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1-2 cukier waniliowy
4 jaja
1 szklanka mleka
2 budynie w proszku

Zmielony ser przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, jajka w całości. Zagotowac na małym ogniu stale mieszając(najlepiej na takiej płytce metalowej).
W szklance zimnego mleka rozrobić budynie i wlac do gotującej się masy serowej. Zagotować i gorącą masą przekładać placki.
Można dodać bakalie, na wierzch polewę.

Przepis jest na dużą blaszkę. Ja piekłam w takiej 26 x 37 cm. Kiedyś robiłam w troche mniejszej to placki wyszły grubsze, było bardziej "czuć" to ciasto.
Najlepiej przygotować 2 dni wcześniej wówczas ciasto "zmięknie".

Nie mam możliwości dodania zdjęcia ale życzę SMACZNEGO
mniam.gif
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Podoba mi sie ten przepis, ciekawa jestem smaku tej masy serowo-budyniowej. Fajnie, ze wpisalas przepis Jago
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja mam przepis podobny na sernik gotowany, ta masa wychodzi pyszna, taka serowa ale o konsystencji sztywnego budyniu, mniaaam