- Lis 8, 2004
- 282
- 0
- 0
CIASTO
4 i 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jaja
1/2 szklanki cukru
4-5 łyzek miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać miękkie masło, całe jajka, cukier, miód i sodkę. Wyrobić ciasto aż się wszystko ładnie połączy. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować cienko i ponakłuwac widelcem. Piec pokolei w 180 C około 8-10 minut.
MASA SEROWA
1 kg sera białego zmielonego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1-2 cukier waniliowy
4 jaja
1 szklanka mleka
2 budynie w proszku
Zmielony ser przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, jajka w całości. Zagotowac na małym ogniu stale mieszając(najlepiej na takiej płytce metalowej).
W szklance zimnego mleka rozrobić budynie i wlac do gotującej się masy serowej. Zagotować i gorącą masą przekładać placki.
Można dodać bakalie, na wierzch polewę.
Przepis jest na dużą blaszkę. Ja piekłam w takiej 26 x 37 cm. Kiedyś robiłam w troche mniejszej to placki wyszły grubsze, było bardziej "czuć" to ciasto.
Najlepiej przygotować 2 dni wcześniej wówczas ciasto "zmięknie".
Nie mam możliwości dodania zdjęcia ale życzę SMACZNEGO
4 i 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jaja
1/2 szklanki cukru
4-5 łyzek miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać miękkie masło, całe jajka, cukier, miód i sodkę. Wyrobić ciasto aż się wszystko ładnie połączy. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować cienko i ponakłuwac widelcem. Piec pokolei w 180 C około 8-10 minut.
MASA SEROWA
1 kg sera białego zmielonego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1-2 cukier waniliowy
4 jaja
1 szklanka mleka
2 budynie w proszku
Zmielony ser przełożyć do garnka. Dodać masło, cukier, jajka w całości. Zagotowac na małym ogniu stale mieszając(najlepiej na takiej płytce metalowej).
W szklance zimnego mleka rozrobić budynie i wlac do gotującej się masy serowej. Zagotować i gorącą masą przekładać placki.
Można dodać bakalie, na wierzch polewę.
Przepis jest na dużą blaszkę. Ja piekłam w takiej 26 x 37 cm. Kiedyś robiłam w troche mniejszej to placki wyszły grubsze, było bardziej "czuć" to ciasto.
Najlepiej przygotować 2 dni wcześniej wówczas ciasto "zmięknie".
Nie mam możliwości dodania zdjęcia ale życzę SMACZNEGO
