Makowiec na cieście babkowym

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Nie doszukałam się więc pozwoliłam sobie zamieścić, przepisik pochodzi ze zbiorów mojej mamy
icon_smile.gif


4 jaja
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny
zapach

Wszystkie składniki należy utrzeć na pulchną masę, służy jako spód na sernik lub makowiec.

MASA MAKOWA:
50 dag maku (może być 30 dag jak blaszka mała)
20 dag cukru pudru
15 dag margaryny
4 jaja
2 łyżki kaszy manny
zapach rumowy
3 łyżki rumu
bakalie, migdały, rodzynki.

Wykonanie:
Mak wypłukać i zagotować, zostawić na noc następnie odcedzić na gęste sito. Zmielić kilka razy, na koniec dodać kaszę manną i też przemielić dodać migdały i przemielić.
Jaja utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę, dodać mak i ciągle ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, wylać na ciasto i upiec 60 minut 180 stopni.

MASA SEROWA:
1/2 sera
4 jaja - białka ubić na sztywno
12 dkg margaryny
1 czubata łyżka mąki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
1 ugotowany ziemniak
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę i wylać na ciasto babkowe.