Mintaj panierowany w zalewie octowej*

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
2 duże filety z mintaja rozmrozić i mozno nasolić. NAstępnie pociąć go w niewielkie kawałki które obtaczamy w mące, potem w jajku i jeszcze raz w mące tym razem wymieszanej z bułką tartą. Obsmażamy. Wstawiamy do piekarnika aby ryby doszły. Odstawiamy ryby do ostygnięcia.

Robimy zalewę.:
* litr wody
* 3/4 do 1 szkl octu ( zalęzy jak kto woli)
*4 ziarenka ziela angielskiego
*6 ziarenek pieprzu
*2 listki laurowe
*1 duża cebula pokrajana w talarki
*marchewka starta na grubej tarce
*1/2 - 1 łyżeczka soli
Wszystko gotujemy ale tylo do momentu zagotowania , kilka minut dosłownie ma wszysto wrzeć. Studzimy zalewę.

Ostudzoną rybkę przekładamy ugotowanymi warzywami i zalewamy wywarem.

Pamiętajmy, że rybę należy sporo nasolić bo woda i tak wchłonie nadmiar soli.

Odstawić najlepiej na minimum 1 dzionek.

Smacznego

Niestety nie mam zdjęć całej potrawy a tylko usmażonej rybki gotowej do zalania zalewą :
DSC00010.JPG

DSC00011.JPG
 

Załączniki

  • DSC00010.JPG
    DSC00010.JPG
    331.8 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC00011.JPG
    DSC00011.JPG
    310.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
A tak wyglądają gotowe rybki: tegoroczne:)

DSC00002.JPG
DSC00003.JPG
DSC00007.JPG

SMACZNEGO !!!!
 

Załączniki

  • DSC00002.JPG
    DSC00002.JPG
    89.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC00003.JPG
    DSC00003.JPG
    87.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC00007.JPG
    DSC00007.JPG
    100.1 KB · Wyświetleń: 1

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Zrobiłam, wyszła bardzo smaczna.
Rzeczywiście trzeba ją mocno przyprawić, bo po leżakowaniu w marynacie przyprawy gdzieś znikają /wyszła mi lekko niedoprawiona/. Na dwa słoiki potrzebny jest 1 kg ryby.

rybavz4.jpg