- Lut 12, 2006
- 124
- 0
- 0
2 duże filety z mintaja rozmrozić i mozno nasolić. NAstępnie pociąć go w niewielkie kawałki które obtaczamy w mące, potem w jajku i jeszcze raz w mące tym razem wymieszanej z bułką tartą. Obsmażamy. Wstawiamy do piekarnika aby ryby doszły. Odstawiamy ryby do ostygnięcia.
Robimy zalewę.:
* litr wody
* 3/4 do 1 szkl octu ( zalęzy jak kto woli)
*4 ziarenka ziela angielskiego
*6 ziarenek pieprzu
*2 listki laurowe
*1 duża cebula pokrajana w talarki
*marchewka starta na grubej tarce
*1/2 - 1 łyżeczka soli
Wszystko gotujemy ale tylo do momentu zagotowania , kilka minut dosłownie ma wszysto wrzeć. Studzimy zalewę.
Ostudzoną rybkę przekładamy ugotowanymi warzywami i zalewamy wywarem.
Pamiętajmy, że rybę należy sporo nasolić bo woda i tak wchłonie nadmiar soli.
Odstawić najlepiej na minimum 1 dzionek.
Smacznego
Niestety nie mam zdjęć całej potrawy a tylko usmażonej rybki gotowej do zalania zalewą :

Robimy zalewę.:
* litr wody
* 3/4 do 1 szkl octu ( zalęzy jak kto woli)
*4 ziarenka ziela angielskiego
*6 ziarenek pieprzu
*2 listki laurowe
*1 duża cebula pokrajana w talarki
*marchewka starta na grubej tarce
*1/2 - 1 łyżeczka soli
Wszystko gotujemy ale tylo do momentu zagotowania , kilka minut dosłownie ma wszysto wrzeć. Studzimy zalewę.
Ostudzoną rybkę przekładamy ugotowanymi warzywami i zalewamy wywarem.
Pamiętajmy, że rybę należy sporo nasolić bo woda i tak wchłonie nadmiar soli.
Odstawić najlepiej na minimum 1 dzionek.
Smacznego
Niestety nie mam zdjęć całej potrawy a tylko usmażonej rybki gotowej do zalania zalewą :


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: