Ryba w pomidorach po tajsku*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wyludzilam w koncu
icon_mrgreen.gif

Znajomej maz jest z Laosu. Robi swietny sos do ryby. Oto on.

Ryba - uzywam filety z soli (on tez uzyl akurat) - 6 sztuk na ta ilosc sosu,
3 pomidory
2 czerwone male cebule
2 zabki czosnku
1 lyzka oleju
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka cukru
sol
szczypior (3 dymki)
koriander

jesli sie ma mozna uzyc gaeng karee jesli nie uzyc szczypte chili (chyba, ze sie nie lubi na ostro).


Przygotowac rybe - co znaczy, usmazyc lub upiec w piekarniku czy na grilu elektrycznym bez panierki.
Jesli uzywamy piekarnik sos zrobic w tzw. miedzyczasie, jesli smazymy zaczac sos, a w miedzyczasie rybe.
Na oleju przysmazyc cebule i czosnek na zloto-brazowo. Dodac pokrojone pomidory i przyprawy. Poddusic, pomieszac i poprobowac
icon_wink.gif
kilka minut.
Dodac ziola i potrzymac na ogniu jeszcze 3-5 minut.

Podawac z ryzem, ziemniakiem, chlebem.

Zdjecie jak bedzie nowa, bo ta zginela w czelusciach gosci i gospodarzy.
Ryba moze byc jakakolwiek (jadlam malego pstraga w dzwonkach wczesniej) tylko lepiej zeby nie miala intensywnego zapachu jak np. dorsz.




Jeszcze mi sie przypomnialo
icon_lol.gif

Kamla gotuje na tyle dobrze, ze jak nie ma pracy to dorabia jako kucharz w restauracji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam i nawet szybciutko pstryknęłam zdjęcie. Sosik pychotny! Podałam z solą grilowaną w folii aluminiowej. Niestety nie miałam koriander - rozumię, że chodzi o kolendrę, ale pewnie się mylę?! Dodałam zgniecionych nasion kolendry.

Tutaj solo:

tajski_sos_do_rybki.JPG

A tutaj z solą ;)

sola_z__tajskim_sosem.JPG
 

Załączniki

  • sola_z__tajskim_sosem.JPG
    sola_z__tajskim_sosem.JPG
    277.5 KB · Wyświetleń: 1
  • tajski_sos_do_rybki.JPG
    tajski_sos_do_rybki.JPG
    310.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję i polecam przepis Ker
lecker.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ker, a czy możesz się dopytać (chyba że wiesz), czy ta kolendra to ma być w formie liściastej czy ziarniastej? Smak ich jest jednak troszku inny..
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Rety! co tu sie dzieje, a mnie nie ma
icon_lol.gif


Agusiu, tak - to zolta pasta curry
i listki kolendry.

Vill, piekne zdjecia. Tak pieknego sosu to chyba nawet autor nie robi!
I on robi w tym sosie tania rybe. Na ogol cala pokrojona w dzwonka.
W szoku bylam pierwszy raz, bo ja z rybami troche na bakier, jak ma osci to jak pies do kija, a jadlam tylko uszy mi sie trzesly.
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
powinnam sie moze "wkrecic" na dluzej do jego kuchni
icon_wink.gif


Niesamowity czlowiek.
Od 13 roku zycia samodzielny. Losow niektorych narodow na tomy ksiazek za duzo...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nada sie, nada.
Kazda ryba bez panierki jest swietna.