Schokoladen - Walnußbrot (czekoladowo - orzechowy chlebek)

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Schokoladen – Walnußbrot (czekoladowo – orzechowy chlebek)

Czekoladowo-orzechowy przysmak mojej teściowej na Święta Bożego Narodzenia (i nie tylko).

8071.jpg


Składniki:

240 g masła
150 g cukru
8 żółtek, 8 białek
200 g startej czekolady (gorzkiej) + 30 g kakao
160 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów włoskich
130 g przesianej mąki pszennnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
2/3 - 3/4 filiżanki żelu lub dżemu porzeczkowego

glazura czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
50g masła

1. Piekarnik rozgrzać na 200°C.
2. Masło, cukier i żółtka utrzeć na krem.
3. Następnie sukcesywnie dodawać pozostałe składniki tzn. czekoladę, kakao, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
4. Na koniec białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladowo – orzechową.
5. Na blasze do pieczenia ciast wyłożoną papierem pergaminowym (nie natłuszczać) rozsmarować masę czekoladowo – orzechową i wstawić na 20 minut do piekarnika.
6. W międzyczasie w rondelku podgrzać żel lub dżem porzeczkowy. Nie gotować.
7. Po upieczeniu „chlebek” lekko przestudzić i jeszcze ciepły posmarować gorącym żelem lub dżemem porzeczkowym.
8. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie czekoladę i masło roztopić w „kąpieli wodnej” (na parze). Oblać nią wystudzony „chlebek” i rozsmarować równomiernie.
9. Po wystudzeniu „chlebek” pokroić w prostokąty lub romby.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Marga, czy blacha 23x33 cm bedzie w sam raz, czy za mala?