- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
ok 2 swiezego lososia, w dwoch platach ze skora (ok 1kg kazdy plat)
peczek koperku, posiekac
150g grubej soli
100g cukru
8 lyzeczek ziaren bialego pieprzu, zmiazdzonych w mozdzierzu
Mieszam ze soba koperek, sol, cukier i pieprz. Na duzym kawalku folii prezroczystej ukladam jeden z platow lososia, skora w dol. Na nim rozprowadzam wymieszane ziola z przyprawami. Na to nakladam drugi plat ryby skora do gory. Dokladnie i szczelnie zawijam kilkakrotnie w folie. Calosc umieszczam na tacy, przykrywam duga taca i obciazam (np. deska z ciezarkiem). Wkladam do lodowki na 2-3 dni, odwaracajac rybe co 12 godzin. Kroje w plastry ukosnie (tak jak zwyklego wedzonego lososia), podawac mozna na krakersach na przyklad z ponizszym sosem.
Sos musztardowo-koperkowy:
2 1/2 lyzki startej cebuli na drobnej tarce
2 1/2 lyzki pokrojonego koperku
1 1/4 lyzeczki musztardy Dijon
1 1/4 lyzeczki mialkiego cukru
8 lyzeczek bialego octu winnego
sol do smaku
Mieszam skladniki, polewam nim platy lososia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: